Se över din ekonomi – tre tips för ett tryggare 2023

Lågkonjunktur, höga räntor och skakigt världsläge. Nej, året kommer inte bjuda på några ekonomiska drömscenarion. Men med planering och kunskap kan du ta kontroll över din ekonomi och skapa ett stabilt och mer förutsägbart 2023. Här är våra bästa tips.

Gör en budget

Det finns inga genvägar. För att skapa en trygg ekonomi måste du kartlägga dina inkomster och utgifter – gärna för hela året. Sätt dig ned och räkna ihop din förväntade nettolön och eventuella bidrag som föräldra- eller sjukpenning. Sedan kollar du dina fasta utgifter för hela året (tips, titta tillbaka på kontoutdragen från din internetbank!). Lägg ihop och dela med tolv för att få en överblick. Slutligen lägger du till rörliga kostnader. Vad lägger du på nöjen? Träning, shopping, hobbys? På det här sättet får du full koll på vilka månader som kanske är extra kämpiga, och när du har mer luft för att spara eller unna dig något extra.

Behöver du hjälp? Här hittar du vår guide till den perfekta hushållsbudgeten – steg för steg.

Få koll på räntan

Räntehöjningarna kommer att fortsätta 2023, men det finns sätt att påverka din ränta. Läs på och jämför villkor och bolåneräntor mellan olika banker. Tänk på att du enkelt kan kolla upp snitträntan för din bank och se andra kunders ränterabatt, vilket kan ge dig ett bättre förhandlingsläge. Du kan också samla dina lån hos en bank för att få både lägre ränta och månadskostnad. Har du möjlighet att öka din amortering? Då är det en god idé nu, eftersom räntekostnaden sjunker i takt med din belåning.

Jennie Sandén, privatekonom hos Danske Bank
Prioritera sparande

Allt sparande är bättre än inget. Det första du bör prioritera är en buffert, lättillgängliga pengar för oförutsedda utgifter. Börja med två månadslöner, men beroende på familjestorlek och livssituation kan det vara bra att öka den summan. När bufferten är på plats är det dags för långsiktigt sparande, som pensionssparande och målsparande – pengar till en resa, renovering eller annat du drömmer om.

Spara pengar som ett proffs – här de 12 bästa spartipsen.

Och kom ihåg, har du frågor eller funderingar – kontakta din bank, så hjälper vi dig att skapa ett tryggare 2023.

Vill du komma igång med ditt sparande? Läs mer och få tips här.