Ludvig Rosenstam Åhman
Ludvig Rosenstam Åhman
Investeringsspecialist, Danske Bank Sverige

Sluta inte månadsspara

Månadssparar du? Det har varit ett grått år för investerare. Nedgången har fortsatt trots hoppingivande studsar på vägen. Efter ett tag känns det mest mörkt, och hopplöst. För att dra nytta av diversifiering måste du lära dig att acceptera att du alltid kommer ogilla delar av portföljen. I år har det varit enkelt att ogilla hela portföljen. Det är jobbigt. Men nedgångar skapar potential.

Varje krona är värd mer

När du månadssparade under 2021 fick du mindre och mindre för pengarna. Idag ger samma summa pengar fler aktier i bolagen du köper eller andelar i fonderna du köper. Pengar du redan har investerat är värda mindre, men pengar du investerar idag är värda mer. Det är det positiva med en björnmarknad. Varje krona du investerar på vägen ner kommer vara värd mer på vägen upp. Och björnar går i ide.

Ludvig Rosenstam Åhman, Danske Bank

Resonemanget bygger på att du månadssparar samma belopp varje månad. Alla har inte den möjligheten. Vissa måste minska månadssparandet för att betala elräkningen, och andra förvaltar en så stor summa pengar att ett månadssparande inte har någon större betydelse. Men gemensamt för alla – rik som fattig, gammal som ung – är att man inte måste försöka tajma marknaden. Och det är bra. För marknadstajming är svårt. Åh så svårt.

Ett månadssparande hjälper oss med vår vilja att köpa billigt, samtidigt som vi står emot vår tendens att bara köpa när det är dyrt. Ofta har vi benägenheten att investera mer när det har gått bra och mindre när det har gått dåligt. Vi köper när det är dyrt, och säljer när det är billigt. Men i ett månadssparande kommer du inte sluta köpa när det är billigt och du kommer inte börja köpa bara när det är dyrt.

Det fina med månadssparande

Ett månadssparande kan dessutom öka avkastningen. Burton Malkiel har ett bra exempel i boken ”A random walk down Wall Street”. Om du skulle lägga 1 000 kr om året i en indexfond i fem år med inköpskurs 100 kr vid starten, vilket av följan­de alternativ skulle vara bäst?

Exempel 1
  • Indexfonden står i 100 kr första året.
  • Den går ner till 60 kr andra året.
  • Den stannar på 60 kr tredje året.
  • Det fjärde året får fonden rejäl fart och går upp till 140 kr.
  • Det femte året slutar den på 100 kr, precis där den startade.
Exempel 2
  • Indexfonden står i 100 kr första året.
  • 110 kr andra året
  • 120 kr tredje året.
  • 130 kr fjärde året.
  • 140 kr femte året.

Rent instinktivt kan det kännas som att exempel 2 är bättre. Men det är fel. När index rör sig mer under de fem åren, har du möjlighet att köpa fler andelar billigt. I det andra exem­plet växer dina pengar till 5 915 kr, med insättningarna på 5 000 inräknat. I det första exemplet har du istället 6 048 kr. Det är det här som är det fina med månadssparande över tid. Det är ett enkelt sätt att lyckas köpa billigt. Sluta inte månadsspara.

Läs fler krönikor av Ludvig Rosenstam Åhman här.
Lyssna på senaste podden med Ludvig Rosenstam Åhman och Maria Landeborn här.

Se Danske Banks olika sparkonton här.