Ta kontroll över din boendeekonomi i fem steg

Boendeekonomi är för många inte helt tydligt, men för de allra flesta står boendekostnader för den överlägset största budgetposten i privatekonomin. Genom att ta kontroll på dessa utgifter kan du både skaffa dig en trygg och säker grund inför framtiden – samtidigt som du får mer pengar över.

Våga förhandla

Låt aldrig lånen stå och ticka. I stället ska du löpande läsa på, jämföra och förhandla – framför allt om du har ett rörligt avtal. Kanske har dina egna ekonomiska förutsättningar förändrats? Eller så har din procentuella ränterabatt försämrats jämfört med snittkundens? Jämför alltid bolån mellan flera banker, och överväg att samla dina tillgångar hos en och samma bank för bättre villkor.

Sätt dig in i juridiken

Oavsett om du är sambo, gift eller bor tillsammans med en kompis – se till att sätta dig in i familjejuridiken. Så länge du inte är ensam om dina boendekostnader är det viktigt att veta vad som händer med ekonomin om situationen förändras. Känns det knepigt? Ta hjälp av Danske Banks samarbetspartner Lexly!

Skaffa en buffert

En stadig buffert är A och O för en stabil ekonomi. Om tvättmaskinen plötsligt går sönder eller om någon i din familj skulle bli sjuk eller förlora jobbet är det tryggt att ha ett par månadslöner i bakfickan. Ett buffertsparande bör alltid gå före andra typer av sparande och ska vara lättillgängliga pengar. Här kan du jämföra Danske Banks olika sparkonton.

Amortera mera

Amortering är en summa du betalar till din bank varje månad – därför kan det lätt uppfattas som en kostnad. Men har du ett bolån är amortering en investering i din egen bostad som dessutom sänker dina räntekostnader. Har du möjlighet är det en god idé att amortera mer än amorteringskravet. Om inte kan du luta dig tillbaka mot det faktum att du faktiskt sparar långsiktigt varje månad, fastän du knappt märker det.

Håll koll på avtal och abonnemang

Genom att få ner andra fasta kostnader kan du få loss pengar att exempelvis lägga på ett buffertsparande. Men att se över alla avtal för TV, bredband, el och telefoni kan kännas motigt. Ett bra tips är att boka in en fast dag om året där du betar av allt på en och samma gång. Kanske går det att skaffa familjeabonnemang på streamingtjänsten? Eller få en bra försäkringsdeal via din arbetsgivare? Ring runt och se vad olika leverantörer kan erbjuda dig, så är chansen stor att du får ner några utgiftsposter.

Här hittar du fler tips för en bättre boendeekonomi!