hus

Ska jag spara eller amortera? Läs expertens tips i lågkonjunkturen

Spara eller amortera? När ekonomin blir mer ansträngd är det många som funderar på att pausa amorteringen eller dra ner på sparandet. Men vad är smartast, och hur ska man tänka för att skapa en trygg ekonomi?

De höga räntorna och stigande levnadskostnader kan skapa oro, och för många är det första steget att försöka dra ner på sparande eller amortering. Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank, menar att det finns andra vägar för att stå stadigt genom den stundande lågkonjunkturen.

– Jag får allt fler frågor om amorteringspaus. Det kan vara aktuellt i sällsynta fall, men det lagstadgade amorteringskravet finns kvar och myndigheterna rekommenderar att vi fortsätter att amortera. Undantaget är om man har en låg belåningsgrad och amorterar mer än man behöver, då kan det vara smartare att använda pengarna till sparande i stället.

Jennie Sandén, privatekonom
Jennie Sandén, privatekonom

För de kunder som vill avsluta sitt sparande eller sälja av aktier eller fonder när kursen vänder neråt, har Jennie ett tydligt råd.

– Först och främst: sälj aldrig för att börsen går ner. Det bästa du kan göra i det skedet är att fortsätta spara, även om det är en liten summa varje månad. När börsen sedan vänder uppåt kommer de andelarna att ha vuxit betydligt.

Men om det är svårt att få månaderna att gå ihop, är det verkligen ett rimligt råd att både fortsätta spara och amortera?

– Självklart har inte alla den möjligheten, men många hushåll har utgifter som går att dra ner på. De goda åren har skapat en beteendeproblematik i samhället. Vi har kunnat ta snabba lån på allt från bostäder till ny soffa och utlandsresor, vilket har skapat en känsla av att allt är och ska vara möjligt, säger Jennie Sandén.

Jennie betonar att de nya högre räntorna faktiskt inte är särskilt nya, utan ett normaltillstånd som är tillbaka efter ett 8–10 år långt undantag.

– Dagens räntenivåer är här för att stanna. Det är lätt att tänka att man pausar amorteringen eller sparandet och lever på som vanligt, men mitt viktigaste råd är att dra åt svångremmen och se det som en chans att skapa nya vanor. Spara först och slösa sen, helt enkelt.

Jennies fyra tips för en trygg ekonomi:

  • Fasta kostnader kan vara svåra att påverka – börja i stället med de rörliga. Kolla i bankappen och leta efter mönster att bryta.
  • Säkra din buffert. Optimalt ska du kunna klara dina fasta kostnader i sex månader om något händer.
  • Skapa en jämställd ekonomi. Även några till synes obetydliga Swish till barnen växer snabbt till stora summor, och det är inte sällan kvinnor som står för löpande barnutgifter.
  • Tänk positivt. Även om ränteläget är det nya normala, kommer omvärldens krig, el- och matpriser att förändras. Och kom ihåg – det gemensamma för alla lågkonjunkturer är att vi kommer ut på andra sidan.

Läs mer om amortering här.
Hur mycket pengar bör du ha på sparkontot? Titta på filmen med Jennie här.