Vågar jag köpa bostad i Stockholm just nu?

Efterfrågan på bostadsrätter minskar men ändå byggs det som aldrig förr i Stockholm. Vad rekommenderar vi kunderna när nyproducerade bostadsrätter omvandlas till hyresrätter och lånelöften riskerar att löpa ut innan köpeskillingen skall erläggas? Takten på nyproduktionen av bostäder i Stockholm är idag högre än under miljonprogrammets glansdagar på 70-talet. Samtidigt väljer flera byggbolag att omvandla sina nyproducerade bostadsrätter till hyresrätter eftersom efterfrågan på bostadsrätter minskar.

Har man köpt en nyproducerad bostadsrätt och har fått ett lånelöfte från sin bank så ska man vara medveten om att lånelöftet gäller i en begränsad tid, oftast sex månader. Detta betyder att den som skrivit kontrakt på en nyproduktion med inflyttning längre bort än sex månader, riskerar att inte få lånelöfte när det väl är dags att betala köpeskillingen och då sitter man fast i ett köpekontrakt med byggbolaget. Men vad är det då som gäller om du hamnar i en sådan situation?

Stojko Gjurovski, chef för Personal Banking Danske Bank i Sverige, ger sina bästa råd till dig som är i bostadsköpartagen just nu.

1.Vad rekommenderar Danske Bank de kunder som köper nyproduktion? Kan kunderna räkna med att få förlängt lånelöfte?

Lånelöften som Danske Bank ger för en nyproducerad bostad med lång inflyttning följer samma regler som vid köp av en bostad med kort tid till inflyttning. Men att köpa bostad är en långsiktig affär och det är viktigt att tänka långsiktigt och inte påverkas så mycket av kortsiktiga svängningar på marknaden. Var inte rädd för att investera, men ta inte onödiga risker. Det är alltid viktigt att ha goda marginaler i sin ekonomi.

2. Eftersom utbudet är större än efterfrågan just nu finns risken att de som köpt ny bostad först inte får sin gamla bostad såld. Vad händer i ett sådant läge?

När marknaden svänger eller när man ser en tendens till att bostadspriserna stagnerar bör man fundera på om man inte ska sälja sin nuvarande bostad innan man köper en ny. Men har man hamnat i situationen att man har köpt en ny bostad och nu inte får den gamla såld bör man först och främst höra av sig till banken för att diskutera sina möjligheter. Skulle det gå så långt att du behöver avbryta en bostadsaffär kan det stå dig dyrt, du förlorar inte bara din handpenning utan ofta handlar det om att du också måste betala ett skadestånd till säljaren.

3. Varför har bostadsmarknaden stagnerat?

Några av orsakerna till att marknaden stagnerat är bland annat diskussionen om ett skärpt amorteringskrav. En annan viktig faktor är förväntade högre räntor då Riksbanken räknar med att räntan kommer att börja höjas i mitten av nästa år. Även diskussioner kring ett avtrappat ränteavdrag påverkar trenden och flera politiska partier är för en minskning av ränteavdragen. Men man ska inte underskatta psykologin på marknaden. Innan sommaren såg bostadsmarknaden ut på ett helt annat sätt, man visste redan då att ett nytt strängare amorteringskrav eventuellt skulle komma under 2018 och en nedtrappning av ränteavdraget diskuterades redan då.

4 tips till dig som just nu letar ny bostad:

1.Sälj gärna din nuvarande bostad innan du köper en ny
2.Se till att ha goda marginaler
3.Se över om det är något du kan kompromissa med när du köper nytt, läget, storleken etc., då kan i så fall du köpa en något billigare bostad
4.Läs ditt köpekontrakt noga och ta reda på vad som gäller, inte minst vid nyproduktion