Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Börsen – det här ska du ha koll på i höst

Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen stigit runt 30 procent. Under våren var det framför allt konjunkturkänsliga banker och industri som ledde uppgången när konjunkturåterhämtningen tog fart och optimismen ökade. Samtidigt steg räntorna vilket fick högt värderade tillväxtaktier att falla.

Under sommaren sjönk sedan räntorna igen, och det gav nytt bränsle åt börsen som klättrade vidare uppåt. Frågan är vad som kommer att styra börsen under resten av året? Här är tre spaningar:

  1. USAs ekonomi har återhämtat sig väl efter krisen och i höst väntas centralbanken, Fed, annonsera en nedtrappning av de pågående stödköpen. Avgörande för när det sker blir hur inflationen och arbetsmarknaden utvecklas de kommande månaderna. Risken finns att minskade stödköp kan leda till större kursrörelserna på världens aktiemarknader.
  2. Pandemin är ännu inte över och deltavarianten av coronaviruset sprids i stora delar av världen, framför allt i de regioner där många ännu inte fått något vaccin. Det gäller till exempel tillväxtmarknaderna, där smittspridningen fortfarande är ett stort problem. Hur det påverkar tillväxt, råvarupriser och tillgången på komponenter och containrar får vi se. Risken finns också att smittspridningen leder till att restriktionerna inte kan plockas bort som förväntat. Pandemin är något vi bevakar noga.
  3. Börserna har stigit rejält efter krisen och någon svag börssommar såg vi inte skymten av i år. Frågan är bara hur länge uppgången kan fortsätta? Värderingarna är förhållandevis höga, och den stora skjutsen från återhämtningen i våras börjar ebba ut nu när tillväxten gradvis blir lägre. Vi väntar oss att lägre tillväxt i ekonomin, gradvis ger mindre stöd även åt börsen.
    Sparar man långsiktigt spelar det inte så stor roll att det svänger på marknaden ibland, eller att avkastningen blir lägre i perioder. Att tajma upp- och nedgångar är svårt, men en bra strategi om man vill vara lite aktiv är att rebalansera portföljen. Det innebär att man säljer av lite i det som gått bra, och köper lite mer i det som halkat efter. På så sätt återställer man den ursprungliga balansen i portföljen och undviker att få för hög – eller för låg – risk i sparandet.

En sak är säker – börsen är alltid spännande att följa, och den här hösten lär inte bli något undantag.