Ludvig Rosenstam Åhman
Ludvig Rosenstam Åhman
Investeringsspecialist, Danske Bank Sverige

Har du rebalanserat portföljen inför 2023?

Årets julrim:

För många har 2022 varit ett tufft år. Det kanske är fler än jag som har slitit sitt hår? Aktier har fallit. Obligationer lika så. Detta har varit ett år som få. Men inte nog med det. Det finns saker som har gått upp. Såsom elräkningen och priset på en tupp. I portföljen syns ingen ros och mycket ris, men du ska aldrig gå miste om en rejäl kris. Tänk på att förlorade börsår kan skapa potential framöver. Så länge du undviker en allt för hastig manöver. På lång sikt blir du vinnare om du härdar ut. Så låt inte aktier ur portföljen träda ut. Se till att förlita dig på tålamod och disciplin, istället för känslan av vemod och suget efter adrenalin. För nu när året går till ända är det dags för aktier att till portföljen återvända. 2022 får symbolisera slutet på en era. Det är hög tid att rebalansera.

Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist Danske Bank

Din portfölj är som en trädgård

När du träffar en finansiell rådgivare kommer du få en riskprofil som bygger på din unika situation. Den profilen är kopplad till när du behöver pengarna (investeringshorisonten), hur mycket risk du kan hantera (din riskbenägenhet) och hur mycket risk du kan bära i din privatekono­mi (din finansiella situation). Riskprofilen är grunden för fördelningen av tillgångsslag i portföljen. Du får en fördelning som är rätt för just dig.

Rätt risk är viktigt. Det kan få dig att undvika misstag. Om du kan leva ditt investerarliv utan större misstag kommer uppsidan av sig själv. Ett stort misstag – som att sälja bort sig i coronakrisen och missa uppgången – kan vara förödande för din livstidsavkastning.

Olika marknadsklimat gör att olika tillgångsslag i portföljen utvecklas olika. Efter en tid kan det göra att portföljen avviker från den ursprungliga fördelningen mellan tillgångarna. Du vet den där fördelningen som var rätt för just dig. När en tillgång i portföljen växer sig för stor är det dags att kapa lite, och fylla på i andra. Då kom­mer du tillbaka till ursprungsallokeringen. Du rebalanserar portföljen. Alternativet är att du fyller på med utomstående kapital. Det går bra det också.

Du kan tänka dig din portfölj som en trädgård. När en buske växer sig för stor behöver du klippa ner den för att ge plats åt andra buskar. Eller så köper du en större trädgård.

Köp billigt, sälj dyrt

Det fina med rebalansering är att du säljer tillgångsslag som har uppvärderats och köper de som har nedvärderats. Det blir ett sätt att sälja dyrt och köpa billigt. Du gör det utan att behöva bry dig om när det kan tänkas vara dyrt eller billigt. Det enda du gör är att se över din fördelning, och om den inte längre är enligt plan, går du tillbaka till planen. Den här typen av automatiskt beslutsfattande gör att du kan köpa aktier när andra avstår. I mitten av finanskrisen eller under börsfallet i mars 2020 till exempel. Det är få som vågar köpa aktier vid en sådan tidpunkt, även om det ofta visar sig vara det bästa tillfället.

Om du lät aktiedelen av portföljen växa utan rebalansering 2021, blev det svårare att hantera nedgången 2022. Ett världsindex gick upp 30 procent i kronor förra året. Portföljen var inte längre i balans. Det ökar risken för misstag. Och om du inte rebalanserar portföljen på vägen ner kommer du inte hänga med på vägen upp. Utan rebalansering kommer du ligga överviktad mot aktier i nedgångar och underviktad i uppgångar. Då avstår du från avkastning, och det är onödigt. Kom ihåg att aldrig gå miste om en rejäl kris.

2022 är snart förbi. Ingen kan säkert säga hur 2023 kommer bli. Men exakta prognoser är inte centralt. Det som är viktigt är att du håller dig till din strategi. 

Sluta inte månadsspara!
Läs mer om placeringar här.