Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Skakigt på börsen när centralbankerna åter skärpte tonen

Skakigt på börsen

Förra veckan bjöd på en svag marknadsutveckling med sjunkande börser i samtliga regioner. Ett globalt index backade 2 procent, och Stockholmsbörsens breda index föll närmare 4 procent. USA och Japan klarade sig något bättre med nedgångar på knappt 1,5 procent. En kombination av faktorer bidrog till oron på marknaden, däribland hökaktiga räntebesked, Wagnergruppens intåg i Ryssland samt vinstvarningar inför den kommande rapportsäsongen.

Framför allt var det ökad oro för att centralbankerna kommer att fortsätta höja räntorna som tyngde marknaden under veckan som gick. Räntetoppen har länge sett ut att vara nära, men som en hägring vid horisonten fortsätter toppen hela tiden att flyttas fram. Under förra veckan lämnade bland annat Bank of England och Norges Bank räntebesked, och båda centralbankerna höjde något överraskande styrräntorna med 0,5 procent. Fed-chefen Jerome Powell fortsatte också att trycka på att fler räntehöjningar sannolikt kommer att behövas under sitt framträdande inför den amerikanska kongressen. Sammantaget ledde hökaktiga räntebesked och uttalanden kring inflationen till att förväntningarna på hur mycket räntorna ska höjas skruvades upp, och att börserna sjönk på förnyad oro för konjunkturen.

Maria Landeborn, senior strateg Danske Bank

Risken finns givetvis att räntorna kommer att höjas mer än vi för närvarande tror, men man ska komma ihåg att retorik är en viktig del av penningpolitiken. Ingen centralbank vill riskera att låta mjuk innan det står klart att inflationen verkligen är under kontroll. Vi bedömer fortfarande att det är mest troligt att Fed har höjt färdigt redan nu. ECB och Riksbanken väntas däremot fortsätta höja styrräntorna till 4 procent i början av hösten. Skulle det visa sig att centralbankerna i omvärlden, och då främst ECB, höjer räntan ännu mer än förväntat så ökar det pressen på Riksbanken att följa med eftersom det annars riskerar att leda till en ännu svagare krona, och att vi importerar ännu mer inflation.

Det har även kommit några vinstvarningar som bidragit till oron på marknaden. I flera kvartal har det funnits farhågor för att bolagen ska börja känna av att konjunkturen viker, men än så länge har den oron visat sig obefogad. Inför den här rapportsäsongen har det dock kommit några vinstvarningar bland annat från Getinge, Billerud och Boliden. För de stora industribolagen och bankerna ser förväntningarna dock stabila ut, vilket trots allt är det viktigaste eftersom de väger tungt i index. Desto tuffare lär det vara för fastighetsbolagen, mindre detaljhandelsbolag med fokus på den nordiska marknaden samt för byggbranschen.

Vi behåller en neutral vikt i aktier, och avråder från att spekulera i säsongsmönster och sälja av inför sommaren. Även om rapportsäsongen samt räntebeskeden från Fed och ECB i slutet av juli skulle kunna ge större kursrörelser, så väntas en mjuklandning i ekonomin ge stöd åt börsen på lite sikt. Den senaste tidens konjunkturdata har visat på en viss avmattning i tillväxten, men det är inte oväntat med tanke på den stramare penningpolitiken. Arbetsmarknaderna är fortsatt starka vilket ger goda förutsättningar för att inbromsningen ska bli relativt mild.

På agendan

Den här veckan får vi PCE-inflation från USA på fredag, vilket är det mått Fed föredrar att använda sig av. En lägre siffra än väntat vore givetvis positivt och skulle minska risken för en räntehöjning i juli. Samma dag släpps även siffror över konsumentsentimentet i landet. Flera Fed-ledamöter håller även tal under veckan, däribland Jerome Powell.

Från Europa får vi bland annat Ifo-index i Tyskland samt preliminära inflationssiffror för euroområdet på fredag. Den energirelaterade inflationen väntas fortsätta sjunka, men kärninflationen väntas däremot öka till 5,5 procent vilket talar för att det ännu är för tidigt för ECB att slappna av.

Vi får även konjunkturstatistik från Japan där ekonomiska data överraskat på uppsidan den senaste tiden, samt från Kina där makrodata tyvärr varit svagare än förväntat efter att landet öppnat upp efter pandemin. Det syns även på börsutvecklingen där Japan haft en stark kursutveckling i år, medan kinesiska aktier gått betydligt svagare.

För svensk del blir räntebeskedet från Riksbanken på torsdag mest intressant. Väntat är en räntehöjning på 0,25 procent. Vi väntar oss även att Riksbanken kommer att öka takten på försäljningen av obligationer (QT), samt att räntan höjs ytterligare en gång i september.

Nu på onsdag släpper vi en sista podd inför sommaren där vi går igenom de viktigaste börshändelserna under semestern. Den hittar ni på här på Nextconomy på onsdag eftermiddag, samt där poddar finns. Veckobrevet tar nu sommaruppehåll under hela juli och är åter i början av augusti.

Med det önskar Danske Banks Veckobrev alla läsare och lyssnare en riktigt fin sommar!

Lyssna till senaste poddavsnittet här.