Ett globalt index stängde på -0,2 procent förra veckan. Amerikanska aktier gick starkt och tekniktunga Nasdaq-index rusade 2,5 procent, medan börserna i Sverige och Europa stängde veckan på -1,5 procent. Räntorna steg på bred front efter att amerikanska makrodata kommit in bättre än förväntat. I helgen har president Joe Biden och republikanernas Kevin McCarthy lyckats nå en överenskommelse om att lyfta det amerikanska skuldtaket. Innan avtalet är i hamn ska det dock godkännas av kongressen, men båda sidor tycks optimistiska om att det ska gå vägen. Förutsatt att avtalet röstas igenom så har ett av de största orosmolnen för marknaden i närtid lättat och det kan bidra till att lyfta börserna.
Årets börsuppgång i USA har drivits av ett fåtal stora bolag. Det framför allt tillväxtbolag som stått för uppgången och sektorerna IT, kommunikationstjänster samt sällanköp har rusat sedan årsskiftet. Det amerikanska rallyt fick ytterligare bränsle förra veckan av en stark rapport från Nvidia som fick aktien att lyfta drygt 24 procent på en handelsdag. Vi har för närvarande en neutral vikt i amerikanska aktier. Ekonomin är fortfarande stark, och förra veckans preliminära PMI för maj visade att tjänstesektorn går som tåget medan tillväxten i industrin bromsade in något. Trots inflation och höga räntor så har även konsumtionen hållit uppe tack vare stora buffertar från pandemiåren. Detta är bra för tillväxten, men mer oroande ur inflationssynpunkt. Fredagens PCE-inflation kom också in högre än förväntat vilket gjorde marknaden nu prisar in att Fed kommer att höja styrräntan ytterligare en gång antingen i juni eller juli. Inom sektorer har vi en övervikt i kommunikationstjänster. Sektorn har både en hög vinsttillväxt och ett stort fokus på AI, samt ett defensivt inslag av teleoperatörer och starka kassaflöden.
Makrostatistiken från Europa var mindre upplyftande. Siffror över konsumentförtroende kom in svagare än förväntat förra veckan, och det gjorde även inköpschefsindex för industrin som föll till 44,6. Det var den lägsta nivån på tre år. Särskilt svagt såg det ut i euroområdets största ekonomi, Tyskland, där industri-PMI föll till 42,9. Även Ifo-index som mäter klimatet i det tyska näringslivet kom in svagare än förväntat, och reviderade BNP-siffror visade att den tyska ekonomin krympte för andra kvartalet i rad under Q1, bland annat till följd av minskad konsumtion. Det betyder att Tyskland nu befinner sig i en (teknisk) recession. Den europeiska ekonomin är precis som den amerikanska tydligt tudelad, med en svag industri och betydligt starkare tjänstesektor. Vi behåller en undervikt i europeiska aktier.
Den globala ekonomin har förblivit mer motståndskraftig mot stigande räntor än vi förväntade oss under förra året när penningpolitiken stramades åt. Sentimentindikatorer har visserligen varit svaga, men faktiska data pekar på att tillväxten trots det har förblivit robust, och de kommande kvartalen tycks ingen global lågkonjunktur ligga i korten. Därmed bör man undvika att vara alltför försiktigt inställd till börsen, och vi behåller en neutral vikt i aktier.
På agendan
Den här veckan är börserna i USA och på vissa håll i Europa stängda på måndag vilket brukar betyda att kursrörelserna blir lite mindre. Senare i veckan ramlar det in en rad makrodata, bland annat från USA där vi får konsumentförtroende på tisdag och statistik över antalet lediga jobb (JOLTs) på onsdag. På fredag släpps arbetsmarknadsrapporten för maj, vilket blir den sista viktiga pusselbiten inför Feds nästa räntebesked i mitten av juni. Förväntningarna pekar på att arbetslösheten har ökat med någon tiondel samt att löneökningarna i månadstakt ska ha minskat från 0,5 till 0,3 procent.
I Europa får vi bland annat preliminära inflationssiffror för maj på torsdag vilket blir viktigt för ECB. Inflationen inklusive energipriser väntas fortsätta falla, medan kärninflationen bara väntas minska med en tiondel. I Kina släpps inköpschefsindex för maj i mitten av veckan, och då får vi se hur det står till med återhämtningen i ekonomin som varit en besvikelse den senaste tiden.
För svensk del får vi Konjunkturbarometern på tisdag samt inköpschefsindex på torsdag.