Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Börsrekord i USA inför stundande rapportsäsong 

Globala aktier steg 0,5 procent förra veckan med USA och Japan i topp, medan Europa och tillväxtmarknader gick svagt. Under fredagen noterade amerikanska S&P 500 ett nytt kursrekord för första gången sedan i januari 2022. De stora teknikbolagen gick i täten för uppgången. Den europeiska aktiemarknaden och Stockholmsbörsen hade en betydligt tuffare vecka. Stockholmsbörsens breda index noterade en nedgång på 3 procent och därmed summerar avkastningen sedan årsskiftet till -5 procent. Framför allt är det bankaktier och industri som har dragit ned börsen i början av året.

Veckans agenda:

  • I veckan rapporterar bland andra Swedbank, Atlas Copco och Telia. I USA rapporterar Netflix och Tesla.
  • På onsdag släpps preliminära PMI-siffror (inköpschefsindex) för USA, Japan och Europa.
  • Räntebesked lämnas från Bank of Japan på tisdag och ECB på torsdag.

Både korta och långa räntor steg förra veckan efter att flera centralbankschefer i både Europa och USA uttryckte att marknadens förväntningar om kraftigt sänkta räntor med start redan i vår är för optimistiska. ECBs Christine Lagarde sa bland annat att kraftigt sjunkande marknadsräntor inte är till någon hjälp när det gäller att nå inflationsmålet. Vår bedömning är också att marknadens prissättning av kommande räntesänkningar är alltför aggressiv. Vi väntar oss visserligen att både Fed, ECB och Riksbanken börjar sänka räntorna under första halvåret och därefter sänker i en takt om 0,25 procent per kvartal, men så länge ekonomin är stark och en mjuklandning i sikte finns ingen anledning att gå snabbare fram än så. Inflationen föll brant i slutet av förra året och den underliggande trenden tyder på att den utvecklingen fortsätter i år vilket också talar för lägre räntor. I närtid finns dock en risk för bakslag och för svensk del väntas inflationen ta ett kliv uppåt i januari för att sedan fortsätta ner igen. Därmed lär Riksbanken hellre avvakta än börja flagga för räntesänkningar i närtid.

Den här veckans stora höjdpunkt är rapportsäsongen som nu drar i gång på allvar. Efter den starka avslutningen på börsåret 2023 är förväntningarna högre ställda än tidigare och utrymmet för besvikelser mindre. I USA är Netflix och Tesla först ut bland teknikjättarna med att släppa sina siffror för det fjärde kvartalet och med tanke på den kraftiga kursuppgången i teknikaktier under förra året blir siffrorna förstås viktiga. De sju största ”magnificent seven”-bolagen spås redovisa vinstökningar på 46 procent i årstakt enligt siffror från Bloomberg, vilket fullständigt utklassar övriga sektorer.

För svensk del ser det fjärde kvartalet ut att ha varit starkt, särskilt för bankerna som väntas redovisa rekordvinster. Framöver avtar dock medvinden från stigande räntenetton. Verkstadsbolagen väntas också redovisa stabila resultat men det återstår att se vad som händer med konjunkturen under 2024. Orderingång och framåtblickande kommentarer blir sannolikt ännu viktigare för börsutvecklingen än resultatet för det gångna kvartalet. Med tanke på att osäkerheten fortfarande är ganska hög så kan kursrörelserna i enskilda aktier på rapportdagen bli stora. Totalt sett väntas 2023 ha varit ett väldigt bra år för svenska bolag och därmed väntas också rejäla utdelningar i vår. Enligt en sammanställning av Affärsvärlden väntas de 20 största svenska börsbolagen dela ut 234 miljarder kronor i vår.

Vi behåller en neutral vikt i globala aktier och väntar oss en ensiffrig positiv avkastning under 2024. En mjuklandning och gradvis sänkta räntor under andra halvan av året väntas ge stöd, men detta är till stor del redan inprisat efter höstens kursuppgång. Vi ser för närvarande högst potential i USA och Japan.

På makroagendan

Även om rapportsäsongen blir veckans huvudnummer så är även makroveckan späckad. Vi får bland annat preliminära inköpschefsindex för januari på onsdag, där vi letar efter tecken på ökad aktivitet inom industrisektorn. Vi får också räntebesked från både Bank of Japan och ECB. Inga förändringar av penningpolitiken väntas, men Christine Lagarde kommer sannolikt fortsätta försöka dämpa förväntningarna på kommande räntesänkningar.