Börsen
Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Goda skäl att vara positiv till börsen

Globala aktier steg 2,3 procent förra veckan med Japan och USA i topp. På torsdagen noterade amerikanska storbolagsindex S&P 500 ett nytt kursrekord för 20:e gången i år. Europeiska aktier stängde också veckan högre vilket innebär att STOXX600 nu har stigit nio veckor i rad. Det är den längsta uppgångssviten på tolv år. Enligt Bloomberg kan dock närmare hälften av årets avkastning i Europa tillskrivas ett relativt litet antal bolag, däribland chiptillverkaren AMSL, lyxkonglomeratet LVHM och läkemedelsjätten Novo Nordisk.

Veckans agenda

  • En ny konjunkturprognos från Konjunkturinstitutet publiceras på tisdag
  • Riksbanken lämnar räntebesked på onsdag
  • I USA släpps siffror över PCE-inflationen på fredag

Sentimentet på marknaden har blivit alltmer optimistiskt sedan årsskiftet. Enligt Bank of Americas månatliga enkät Global fund manager survey har riskaptiten inte varit så hög sedan i november 2021, och andelen förvaltare med en övervikt i aktier är den högsta sedan februari 2022. Förväntningarna på tillväxten har höjts och drygt sex av tio förvaltare förväntar sig en mjuklandning. Vi instämmer i den bilden. En mjuklandning ser sannolik ut, och den senaste tiden har volatiliteten i både aktier och räntor fallit tillbaka. Det är ett positivt tecken som tyder på minskad osäkerhet. Det bör ge stöd åt börserna framöver, och vi väntar oss en ökad bredd i uppgången i takt med att räntesänkningarna närmar sig. Vi behåller därför rekommendationen om att addera småbolag till portföljen.

Den största händelsen förra veckan var räntebeskedet från amerikanska Fed och styrräntan lämnades som väntat oförändrad. Feds så kallade ’dot plot’ från decembermötet låg fast vilket innebär att tre räntesänkningar fortfarande är i spel innan året är slut. Beskedet togs emot med lättnad och räntorna sjönk samtidigt som börserna lyfte. Jerome Powell konstaterade att vägen tillbaka till 2 procent inflation aldrig har förväntats vara rak, och att den senaste tidens oväntat höga siffror ses som normal turbulens på vägen.

Fed justerade som förväntat upp prognoserna för tillväxten i USA, och man höjde också prognosen för styrräntan under 2025 samt för den så kallade terminal rate. Räntesänkningar är alltså att vänta i år, men därefter pekar prognosen snarare på ”higher for longer”. På lite längre sikt återstår fortfarande att se vilka effekter räntehöjningarna får. USAs ekonomi är än så länge relativt opåverkad eftersom många företag och hushåll band räntorna på historiskt låga nivåer under pandemin. Men i takt med att lån löper ut, företag reser nytt kapital och människor flyttar kommer fler och fler att känna av det högre ränteläget.

Ett viktigt skifte i kommunikationen från Fed var något som Powell vid flera tillfällen kom tillbaka till under presskonferensen, nämligen att om arbetslösheten i USA oväntat skulle stiga, så kan Fed som en respons komma att sänka räntan. Det är goda nyheter för investerare och ytterligare ett skäl att vara positiv till aktier. Vi ser även en god chans att mer cykliska marknader och sektorer kan utvecklas väl framöver mot bakgrund av att industrikonjunkturen ser ut att bottna ur. Därför har vi nyligen höjt europeiska aktier från undervikt till neutral, samt industrisektorn till en övervikt. Det är även positivt för Stockholmsbörsen med tanke på att cykliska bolag och verkstad väger tungt i index.

På agendan – räntebesked från Riksbanken

På onsdag lämnar Riksbanken ett nytt räntebesked och styrräntan väntas lämnas oförändrad på 4 procent. Riksbanken lämnar även uppdaterade prognoser för första gången sedan i november, och sedan dess har inflationen sjunkit snabbare än man räknat med. Den stora frågan är därför om den nya räntebanan kommer att signalera en sannolikhet för en räntesänkning redan i maj, eller om man väljer att signalera att det dröjer till juni.

Vi väntar oss att Riksbanken väntar till i juni med att sänka räntan. Det beror på att inga nya prognoser ges i samband med mötet i maj vilket gör det svårare att kommunicera bakgrunden till en eventuell sänkning. Dessutom kommer man bara ha en relativt gammal inflationssiffra för mars vid tidpunkten för majmötet. Genom att vänta till juni så hinner man få mer data, bättre möjlighet att kommunicera och sist men inte minst har sannolikt ECB hunnit sänka räntan vid sitt möte den 6 juni.

På fredag är de flesta marknader stängda på grund av långfredagen, men trots det släpps den amerikanska PCE-siffran för februari på fredag eftermiddag. Senare samma dag håller även Fed-chefen Jerome Powell tal.