Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Gynnsamma utsikter inför 2024

Börserna steg något under förra veckan, och framför allt gick amerikanska Nasdaq-index starkt med en uppgång på drygt 3 procent. Sedan årsskiftet står flera aktiemarknader fortfarande på minus. Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) har tappat 1,8 procent i år vilket är sämre än både Europa (-0,6 procent), USA (-0,1 procent) och Japan (+5,4 procent). Räntorna sjönk i slutet av veckan efter att de amerikanska producentpriserna oväntat föll under december. I USA ligger 10-årsräntan strax under 4 procent.

Veckans agenda:

  • I veckan rapporterar bland andra EQT, Investor och Avanza.
  • På tisdag släpps även ZEW-index i Tyskland, som mäter det ekonomiska sentimentet i landet.
  • Inflationssiffror publiceras i Tyskland på tisdag, Storbritannien och euroområdet på onsdag samt Japan på fredag

Förra veckans viktigaste siffra var den amerikanska inflationen för december som steg till 3,4 procent från 3,1 procent månaden innan, vilket var en något större uppgång än förväntat. Att priserna steg berodde på att det negativa bidraget från fallande energipriser avtog, samt att boendekostnader och priset på hälsovård ökade. I övrigt dämpades dock pristrycket inom tjänster vilket är positivt för Fed, och det gjorde att marknaden tog den något höga siffran med ro. Vi väntar oss att Fed kommer att sänka räntan en första gång i mars i år, och därefter ytterligare tre gånger under 2024.

För svensk del fick vi inflationssiffror för december idag på måndagsmorgonen som också var något högre än förväntat. KPIF (inflationstakten med fast ränta) steg 2,3 procent – något mer än förväntat, men den lägsta ökningstakten sedan juli 2021. Att svensk inflation fallit så snabbt den senaste tiden beror främst på att energipriserna varit väsentligt lägre den här vintern än förra året. Andra priser ökade däremot från november till december, däribland priset på resor, kläder och hushållsvaror.

Förra veckan startade rapportsäsongen i USA med resultat från de amerikanska storbankerna. För fjärde kvartalet väntas för närvarande en vinsttillväxt i USA på -0,1 procent i årstakt, men då bolagen normalt sett slår estimaten med några procentenheter så lär vinsttillväxten bli positiv för andra kvartalet i rad. Den närmaste tiden väntas kvartalsresultat och prognoser från börsbolagen stå i centrum för marknadsutvecklingen. För svensk del blir rapporterna från verkstadsbolagen och bankerna intressanta att ta del av.

Vi ser fortsatt positivt på både aktier och obligationer inför 2024 och behåller en neutral vikt i båda tillgångsslagen. Medan fjolåret till stor del präglades av inflation, stigande räntor och konjunkturoro så ser utsikterna för det här året mer gynnsamma ut. Inflationen är på väg ner, de första räntesänkningarna kommer sannolikt under våren och den globala ekonomin tuffar fortfarande på. Det väntas ge stöd åt börserna. Den kraftiga uppgången i slutet av 2023 innebär dock att värderingarna stigit och att en hel del positiva nyheter redan är inprisade av marknaden.

På agendan

I USA fortsätter rapportsäsongen, men det dröjer till i början av nästa veckan innan den får upp farten. På makroagendan står bland annat detaljhandelssiffror i USA på onsdag samt Michiganindex på fredag. Det kommer också en hel del amerikansk bostadsmarknadsstatistik.

I Europa släpps definitiva siffror över decemberinflationen samt ZEW-index i Tyskland. Vi får också en hel del konjunkturdata från Kina i mitten av veckan.

Geopolitik står högt på agendan även om marknadspåverkan oftast är begränsad. I helgen var det val i Taiwan och resultatet innebär ett fortsatt fokus på självständighet och därmed en spänd relation med Kina. Situationen i Röda havet eskalerade förra veckan vilket gav viss effekt på oljepriserna men inte mer än så – läs mer om vår syn på detta här.