Ludvig Rosenstam Åhman
Ludvig Rosenstam Åhman
Investeringsspecialist, Danske Bank Sverige

Så kan du tänka när börsen faller

Ha en strategi, håll dig till strategin och håll dig borta. Låter väl enkelt? I teorin kanske, men det är svårare i praktiken. Det är svårt att hantera känslor vid en nedgång på börsen. Men kortsiktiga känslor kan förstöra den långsiktiga avkastning som vi får ta del av på aktiemarknaden. Det är värt att påminna sig om de längre tidsperspektiven i nedgångar. Ta upp en graf och kolla på utvecklingen under 2021. En fantastisk avkastning. Kolla sedan på börsens utveckling under en längre tidsperiod, de senaste 20 åren till exempel. Det ser bra ut. Tänk på det istället för att ändra din strategi i en nedgång, för då är risken att du gör misstag.

Är det dags att sälja?

I början av året frågade en del investerare sig själva om det var dags att sälja på grund av den fina börsresan under 2021. När nedgången kom undrade vissa om det var dags att sälja för att rädda det som räddas kan. Efter återhämtningen i mars fanns det istället de som funderade på om det var dags att sälja efter den snabba uppgången. Är det dags att sälja? Nej, det är inte dags att sälja.

”Mer pengar går förlorade när investerare förbereder sig för nedgångar, eller försöker förutse nedgångar, än som förloras i själva nedgången”. Den framgångsrika fondförvaltaren Peter Lynch stod för det citatet. Pengar på sidlinjen är en alternativkostnad. När du väljer att ha pengar på kontot ger du upp alternativet att ta del av börsens avkastningspotential över tid. Du väljer att envist vänta på ett bättre tillfälle istället för att tålmodigt vänta på avkastningen.

Är det dags att köpa?

Detta är en annan vanlig fråga efter en nedgång. Men det är alltid svårt att säga om det är ett bra läge eller inte. Dyrt kan bli dyrare och billigt kan bli billigare. Det är bättre att tänka långsiktigt än att försöka fatta perfekta beslut. Marknadstajming är svårt och börsen belönar de tålmodiga. Det kan vara så att nedgången stannar av, men den kan också fortsätta. Det är det som är dilemmat. Tid på marknaden överträffar tajming av marknaden, nästan alltid.

Här är ett tankeexperiment. Du har fått ett stort arv som du vill placera i en global indexfond. Tänk dig att du ska investera dina pengar i 10 år. Du står i valet mellan att investera hela summan direkt eller sprida ut den över 6 månader. Om du sprider ut den kommer du köpa fondandelar billigare om du börjar investera dina pengar precis innan en nedgång. Det är positivt. Tänk om it-bubblan spricker eller om Lehman Brothers går i konkurs. Men om du investerar hela summan direkt kommer pengarna få mer tid att jobba på aktiemarknaden. Vad är bäst? Om man kollar på data över ett världsindex sedan 1970 hade det varit bättre att investera hela summan direkt i 68 procent av fallen. Tid är framgångsfaktorn.

Du behöver inte perfekt tajming för att få avkastning. Du behöver tid. Om dina pengar ligger utanför aktiemarknaden får du ingen avkastning alls, kom ihåg det. En summa pengar som ska sparas långsiktigt ska vara på börsen oavsett vart den är på väg för tillfället. ”De stora pengarna ligger inte i att köpa och att sälja, utan i att vänta”, som Charlie Munger ska ha sagt. Lyssna till de visdomsorden.