Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Ska man sälja när börsen går ner?

Den senaste tiden har de varit oroligt på börsen, och många blir stressade. Det är helt naturligt. Att se sina sparpengar minska i värde är tufft, och det kan kännas lockande att trycka på säljknappen för att lindra oron och minska risken för ännu större förluster. Men är det rätt sak att göra?

Svaret är nej – av det enkla skälet att de bästa börsdagarna ofta kommer direkt efter de sämsta. Blir det stökigt på marknaden och börsen faller 1-2 procent eller mer under flera dagar, så är det högst troligt att det plötsligt kommer en rörelse uppåt som är minst lika stor.

Om du lämnat börsen under en av de riktigt sura börsdagarna, är därför risken betydande att du missar uppgången som kommer därefter. Vi har räknat på hur mycket det kostat att missa de 25 bästa börsdagarna de senaste 15 åren, och svaret är att det kostar dig HELA avkastningen under den perioden, och lite till.

Sedan slutet av 2005 fram till slutet av 2020 steg ett globalt index strax över 200 procent. Om du missat de 25 bästa börsdagarna under samma period, så hade din avkastning varit -7 procent. Givetvis är det inte så troligt att du skulle missa alla de 25 bästa dagarna, men hör du till den skara som blir stressad och säljer när börsen går ner, så har du sannolikt missat några av dem.

Det kan ha blivit mer kostsamt än du tror.

Två frågor att fundera över innan du lämnar marknaden

Det finns två frågor man bör ställa sig innan man säljer, oavsett om det är för att börsen faller eller för att den stigit väldigt kraftigt den senaste tiden och man vill ta hem lite vinst.

  1. Var ska du göra av pengarna istället? Ett sparkonto ger 0 procent i ränta och den förväntade avkastningen på räntefonder är ungefär lika hög (eller låg).
  2. När ska du köpa igen? Är det när börsen stabiliserats och stigit så mycket att du känner dig trygg? Väntar du så länge kommer den förmodligen att stå 5-10-15 procent högre innan du vågar trycka på köpknappen, och då har du missat så mycket avkastning att det är i stort sett omöjligt att ta igen.

Börsen är en plats där det alltid finns en risk för små och stora nedgångar. Det betyder inte att man ska hålla sig undan. På lång sikt har det alltid lönat sig att våga investera i aktier trots kriser och börsras längs vägen. Avbryt inte ett månadssparande för att börsen går ner, och sälj inte ett långsiktigt sparande på grund av kortsiktig börsoro.

Det finns två gyllene regler som är bra att följa. Den första är att sprida riskerna globalt och undvika att sitta med några få aktier i portföljen, då blir svängningarna mindre. Den andra är att vara långsiktig. Ju mer långsiktig du är, desto större är chansen att du kommer att bli framgångsrik på börsen.