Tomterally på börsen? Börserna i USA och Europa gick åt olika håll förra veckan. Medan amerikanska storbolagsindex S&P500 sjönk 3,3 procent steg europeiska aktier med 1,5 procent. Stockholmsbörsens breda index steg knappt 1 procent under veckan. Även på räntemarknaden var kursrörelserna stora då flera centralbanker lämnade räntebesked, däribland amerikanska Fed och brittiska Bank of England.
Mest tonsättande var som vanligt räntebeskedet från Fed som på onsdagskvällen fick börserna att svänga från hopp till förtvivlan, och det tomterally vi tidigare sett avtog. I pressmeddelandet stod att läsa att Fed kommer att fästa större vikt vid hur ekonomin påverkas av åtstramningen framöver, vilket gladde marknaden eftersom det bedöms minska risken för en recession. Under den efterföljande presskonferensen surnade humöret igen då Jerome Powell sa att man visserligen kan höja räntan i mindre steg och väga in hur ekonomisk data utvecklas framöver, men att räntan å andra sidan behöver höjas till en högre slutnivå än man tidigare bedömt. Det fick börserna att vända ner igen.
Fredagens amerikanska jobbrapport bekräftade också bilden av att den amerikanska ekonomin är alltför stark för att Fed ska kunna slappna av ännu. Fler nya jobb än förväntat skapades i USA under oktober, och lönerna ökade med 0,4 procent i månadstakt vilket var en acceleration jämfört med september. Vi har justerat våra prognoser för Fed och väntar oss nu att styrräntan kommer att toppa på 5-5,25 procent i vår, vilket är 0,5 procentenheter högre än tidigare.
Kortsiktigt går det givetvis inte att utesluta ett sedvanligt tomterally på börsen eftersom marknaden i hög grad styrs av förväntningar och flöden. Förhoppningar om att inflations- och räntetoppen snart är nådd kan lyfta börserna på kort sikt. Vi tror dock att det är för tidigt att blåsa faran över för nya börsnedgångar, då de ekonomiska konsekvenserna av stigande räntor bara har börjat anas ännu.
Vi väntar oss att åtstramningen av den globala penningpolitiken kommer att dämpa konjunkturen under 2023, och det lär så småningom slå igenom i bolagens prognoser och resultaträkningar. Det kan i sin tur tynga börsutvecklingen och ytterligare matta av tomterally, och vi behåller därför den undervikt i aktier som vi har haft sedan slutet av augusti i år. Vi har fortsatt en övervikt i defensiva sektorer som hälsovård och dagligvaror, och en undervikt i sällanköpsvaror och kommunikationstjänster – två sektorer vars värdering påverkats negativt av stigande räntor i år, och som redan nu tydligt känner av att konsumenterna har mindre pengar att spendera i plånboken.
På agendan
Tillväxten i Kina möter fortsatt motvind. Idag på måndagsmorgonen publicerades statistik över import och export under oktober som båda var betydligt lägre än förväntat. Kina påverkas för närvarande negativt både av svag inhemsk efterfrågan till följd av hårda restriktioner, och av minskad efterfrågan från konsumenter i västvärlden. Förra veckan lyfte dock de kinesiska börserna på förhoppningar om att landet ska förändra sin nuvarande covid-policy. Det är än så länge bara obekräftade rykten.
Makroagendan är relativt tunn, men den amerikanska inflationssiffran för oktober som släpps på torsdag blir givetvis viktig. Både headline och kärninflation väntas falla tillbaka någon tiondel från månaden innan. Avviker siffran väsentligt från förväntningarna kan det vara marknadspåverkande.
På tisdag hålls mellanårsval i USA. Enligt sajten FiveThirtyEight.com väntas republikanerna med 84 procent sannolikhet få majoritet i representanthuset. I senaten är det jämnare – där pekar opinionsundersökningarna på en 55-procentig chans att republikanerna får majoritet. Det räcker dock med att republikanerna vinner tillbaka en av kamrarna för att president Joe Biden ska förvandlas till en så kallad ”lame duck” och bland annat få svårt att driva igenom sin ekonomiska politik, både vad gäller skattehöjningar och eventuella stimulanser.
De senaste åtta åren har förmodligen varit de varmaste som någonsin uppmätts, och den här veckan startar klimatkonferensen Cop 27 i Egypten. Hållbarhet och klimatutmaningar lär bli ett allt viktigare tema även ur investeringssynpunkt framöver.
Läs förra veckans veckobrev här.
Läs mer om Danske Banks olika sparkonton här.