Globala aktier steg 1 procent förra veckan med cykliska sektorer och småbolag i topp. Detta innebär att vi haft stigande börser fem veckor i rad. Räntorna i både USA och Europa fortsatte ner efter oväntat låga inflationssiffror och makrostatistik som visade att tillväxten i ekonomin bromsar in, däribland ISM-index i USA. Svagare ekonomiska data ses just nu som positivt då det hjälper till att dämpa inflationen, men ju längre inbromsningen pågår, desto större är risken att det kommer att börja oroa marknaden i stället.
Veckans agenda
- Riksbanken publicerar protokollet från det senaste räntebeskedet under måndagen.
- Räntebesked lämnas av Reserve Bank of Australia på tisdag och Bank of Canada på torsdag.
- Veckan avslutas med den amerikanska jobbstatistiken för november på fredag eftermiddag.
Knappt en månad återstår tills vi kan summera avkastningen för 2023, och det har blivit ett betydligt bättre börsår än vi väntade oss för tolv månader sedan. Ett världsindex har stigit drygt 18 procent i lokal valuta vilket vi framför allt kan tacka USA för. Styrkan i den amerikanska ekonomin har hållit världsekonomin i gång, och de amerikanska teknikjättarna har gett ett betydande bidrag till avkastningen på globala aktier. Tekniktunga Nasdaq-index har stigit nästan 38 procent i år och handlas för närvarande kring årshögsta. Samtidigt har uppgången breddats den senaste tiden vilket är ett positivt tecken, och både småbolag, fastighetsbolag och högriskobligationer har utvecklats starkt. Det finns flera skäl till optimismen. Sjunkande räntor har inneburit en tydlig lättnad, kapital på sidlinjen har letat sig in på marknaden inför årsskiftet och inflation och konjunkturstatistik har pekat i riktning mot en mjuklandning.
Förra veckans makrosiffror målade dessutom en bild av att inflationen just nu faller ännu snabbare än förväntat, särskilt i Europa. Prisökningarna i euroområdet i november uppgick till 2,4 procent i årstakt vilket var betydligt lägre än förväntat. Kärninflationen var till och med negativ i månadstakt. Detta gör att ECB plötsligt är snubblande nära att nå 2-procentmålet, och frågan är hur länge Christine Lagarde och hennes kollegor kommer att kunna hålla fast vid den hökaktiga retoriken om ”higher for longer” utan att uppfattas som tondöva inför det faktum att både tillväxt och inflation är under hård press av höga räntor. Vi bedömer att tillväxten i Europa kommer att vara låg framöver och behåller därför en undervikt i europeiska aktier.
Även om varken Fed eller ECB än så länge vill kännas vid att räntesänkningar snart kan bli aktuella, så står det klart att marknaden inte längre tror på att räntorna kommer förbli höga särskilt länge till. Både i USA och Europa prisas nu 4–5 räntesänkningar in under det kommande året med start redan i april. Så sent som i fredags försökte sig Fed-chefen Jerome Powell på att pressa tillbaka förväntningarna genom att i ett tal påpeka på att räntan mycket väl kan höjas ytterligare om det behövs. Det fick dock bara effekt i några minuter – sedan fortsatte räntorna nedåt igen.
Sjunkande räntor har inte bara lyft börserna, det har också varit positivt för avkastningen på alla typer av obligationer. Enligt Bank of America gav en 60/40-portfölj en avkastning på hela 9,6 procent i november, vilket är den högsta månadsavkastningen sedan 1991. Vi ser goda möjligheter att en portfölj bestående av både aktier och räntebärande kommer att kunna utvecklas väl även under 2024. Vi behåller därför en neutral vikt i aktier och obligationer, med fortsatt fokus på kvalitet. Inom globala aktier föredrar vi USA och Japan framför Europa och tillväxtmarknader.
Jobb-rapporten i USA viktigast på agendan
På tisdag den här veckan får vi ISM-index för tjänstesektorn i USA samt JOLTs-rapporten som visar hur många lediga jobb det fanns i USA i september. På fredag släpps veckans viktigaste siffra. Då är det dags för den amerikanska jobbrapporten för november, och arbetslösheten väntas ligga kvar på 3,9 procent. Hur många nya jobb som skapats under månaden samt hur mycket lönerna ökar blir viktigt för hur rapporten tas emot av marknaden.
Vi får också ISM-index för tjänstesektorn i USA samt Michiganindex på fredag. För svensk del släpps det penningpolitiska protokollet från Riksbankens senaste möte idag måndag.