Ett globalt index steg 2 procent förra veckan och i Sverige och Europa noterades nya börsrekord. Även ett globalt index handlas för närvarande mindre än 1 procent under all-time high. VIX-index som mäter volatiliteten på den amerikanska aktiemarknaden sjönk till den lägsta nivån sedan i slutet av januari. Förra månadens oro för räntor och inflation har med andra ord blåst över, åtminstone för tillfället.
Veckans agenda
• Veckans viktigaste siffra är den amerikanska inflationssiffran för april, som släpps på onsdag
• På tisdag publiceras ZEW-index i Tyskland, som mäter det ekonomiska sentimentet i landet
• Den här veckan rapporterar bland annat Nobia, Nibe och Sweco
Europeiska aktier steg 3,3 procent förra veckan, medan amerikanska aktier steg 1,8 procent. Stockholmsbörsen tog ett glädjeskutt fredagen efter Riksbankens räntesänkning och stängde veckan 3,6 procent högre. Även Bank of England tog ett steg i en mjukare riktning då centralbankschefen i samband med torsdagens räntebesked sa att marknaden för närvarande prisar in för få räntesänkningar de kommande månaderna. Tecken på att räntesänkningar nu närmar sig på allt fler håll bådar gott för både företag och konsumenter – och för börsen.
Räntorna steg i slutet av förra veckan efter att Michiganindex, som mäter konsumentsentimentet i USA, släpptes. Sentimentet föll oväntat till den lägsta nivån på sex månader samtidigt som inflationsförväntningarna steg. Amerikanska konsumenter är oroade för att både inflation, räntor och arbetslöshet är på väg åt fel håll. Vi håller med om att arbetslösheten sannolikt kommer att öka något från dagens låga nivå, men vi väntar oss även att inflation och räntor gradvis kommer att sjunka mot slutet av året.
Till följd av att inflationen i USA har varit högre än förväntat de senaste månaderna så väntar vi oss nu att Fed kommer att sänka räntan två gånger i år, med start i september. Vår bedömning är dock att det är fullt möjligt att styrräntan sänks tidigare än så, då makrodata har kommit in lite svagare än väntat den senaste tiden och arbetsmarknaden visar tecken på att svalna. Löneökningarna har dessutom fortsatt att falla vilket talar för att risken är låg för att stigande löner ska utvecklas till ett inflationsproblem.
Att makrostatistiken kommit in lite svagare än förväntat kan låta oroväckande, men USAs ekonomi är i grund och botten mycket stark. Tillväxten i landet har konsekvent varit högre än förväntat det senaste året. Något som är positivt är att tillväxten i resten av världen samtidigt har förbättrats, och inköpschefsindex har pekat på att konjunkturen stärkts i både Japan, Kina och Europa sedan årsskiftet. Rapportsäsongen har också varit stabil på båda sidor om Atlanten, och enligt Bloomberg höjs vinstestimaten för amerikanska storbolag för närvarande i det högsta tempot på två år. Vi väntar oss en global vinsttillväxt på runt 10 procent i år.
En fortsatt god global konjunktur kombinerat med lägre inflation och räntesänkningar väntas ge mer medvind åt börserna i år. Vi behåller därför en övervikt i aktier. En stark amerikansk ekonomi och överlägsen vinsttillväxt i de stora teknikbolagen är två viktiga skäl till att vi har haft en övervikt i amerikanska aktier de senaste kvartalen. Den senaste tiden har vi dock sett att uppgången på aktiemarknaderna breddats i takt med att konjunkturen stärkts på andra håll i världen. Bland globala aktieregioner är Japan för närvarande den region vi ser mest positivt på, bland annat på grund av ökade reformer inom bolagsstyrning.
På agendan
Den här veckans viktigaste siffra är den amerikanska inflationen för april som släpps på onsdag. Kärninflationen väntas ha ökat med 0,3 procent i månadstakt vilket är lägre än de föregående månaderna och ett steg i rätt riktning, men det är fortfarande för högt för att vara kompatibelt med Feds 2-procentmål. Med tanke på hur mycket fokus det varit på inflation och räntor den senaste tiden kan en eventuell negativ överraskning få marknaden att reagera och volatiliteten att blossa upp igen.
Även för svensk del släpps inflationssiffror för april på onsdag. Vi väntar oss att inflationen fortsätter att ligga under Riksbankens prognos, och att KPIF stiger med 2,3 procent i årstakt. Inflationen ex. energi väntas fortsätta falla till 2,9 procent.
I Europa släpps tyska ZEW-index, som mäter det ekonomiska sentimentet i landet, på tisdag. På fredag publiceras en rad makrostatistik i Kina, däribland husprisindex, industriproduktion, och detaljhandel.