Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Kinas stödpaket gav nya börsrekord

Ett globalt index steg 1,2 procent förra veckan efter att Kina lanserat ett omfattande stödpaket för att stötta den vacklande ekonomin. Cykliska bolag gick starkt, och både i Europa och Sverige noterade storbolagsindex nya kursrekord. Europeiska aktier steg 2,4 procent och Stockholmsbörsen steg 2 procent. I USA steg börsen mer beskedliga 0,6 procent. Det är uppenbart att Europa gynnas betydligt mer än USA av att Kina nu trampar på gasen.

• Börsrekord i Sverige och Europa efter Kinas stimulanspaket
• Väntad mjuklandning kombinerat med räntesänkningar ger stöd
• USAs arbetsmarknad i fokus – nya jobbsiffror på fredag

Det främsta temat på marknaden förra veckan var Kinas nya stimulanspaket, och för första gången på flera år går landet fram med omfattande åtgärder för att stötta ekonomin. Problemen är flera – låg tillväxt, historiskt deppiga konsumenter, sjunkande bostadspriser och deflation. Vår bedömning är att en stabilisering av bostadsmarknaden är den främsta nyckeln till att stötta ekonomin. Många kineser äger både en och två bostäder plus att det finansiella sparandet också är kopplat till bostadsmarknaden via fonder. Sjunkande bostadspriser blir därför ett mycket stort problem.

Tack vare stimulanserna rusade tillväxtmarknadsaktier förra veckan med Kina i täten. Med tanke på de senaste årens långa utförsbacke på de kinesiska börserna så behövs inte så mycket för att få marknaden att lyfta kraftigt på kort tid. Men för att uppgången ska bli mer långvarig krävs att stimulanserna ger önskat resultat, och det är långt ifrån säkert. Det finns dessutom flera problem som Kina har svårare att göra något åt, som exempelvis handelstullar, den spända relationen med USA, konkurrens om teknologi samt det faktum att fler företag och länder väljer att producera sina varor i andra länder än Kina på grund av de geopolitiska riskerna. Både Mexiko och Indien har exempelvis gynnats på Kinas bekostnad när västvärlden sökt efter nya lösningar.

Det är inte bara tillväxtmarknadsaktier som gynnas av Kinas satsningar. Även svenska och europeiska exportbolag kan gynnas, liksom den globala industrisektorn. Vi tycker att både europeiska aktier och industrisektorn är att föredra framför tillväxtmarknadsaktier.

På agendan

• Preliminära inflationssiffror släpps från Tyskland på måndag och från euroområdet på tisdag
• På tisdag publicerar Riksbanken protokollet från förra veckans räntebesked
• Veckan avslutas med den amerikanska jobbstatistiken för september på fredag eftermiddag

Riskaptiten är generellt hög just nu. Oron för den amerikanska konjunkturen har minskat, och räntesänkningar i USA och Europa ger stöd åt sentimentet. Vi får se om konjunkturlättnaden håller i sig den här veckan, då vi får flera datapunkter som antingen kan ge mer medvind eller utlösa ny oro.

Först ut är amerikanska ISM-index för industrin som släpps på tisdag. Samma dag får vi även statistik över hur många lediga jobb det fanns i USA under augusti. Förra månaden föll både ISM-index och antalet lediga jobb mer än förväntat. På fredag släpps den amerikanska jobbrapporten för september som väntas visa att det skapades strax under 150 000 nya jobb i USA under månaden, samt att arbetslösheten var oförändrad på 4,2 procent. Oväntat svaga jobbsiffror kan ge ny oro på marknaden, medan en stark rapport sannolikt skulle leda till nya börsrekord. Vårt huvudscenario förblir en mjuklandning i ekonomin där tillväxten visserligen bromsar in, men USA undgår en recession.

I Europa släpps preliminära inflationssiffror för september på tisdag. Efter förra veckans kraftiga nedgång i både Frankrike och Spanien står det klart att inflationen nu faller snabbare än förväntat. Det senaste året har sjunkande inflation varit positivt för börserna, men om inflationen riskerar att bli för låg samtidigt som konjunkturen ser svag ut, så finns en risk att recessionsoron återvänder.

För svensk del ser utsikterna framåt relativt ljusa ut. Efter två år av blek konjunkturutveckling väntas tillväxten i ekonomin öka framöver med stöd av Riksbankens räntesänkningar. Vid förra veckans räntebesked flaggade Thedéen som väntat för fler räntesänkningar framöver, och en dubbelsänkning vid något av årets två återstående möten är inte utesluten. Kombinationen av att många hushåll har stora lån och rörlig boränta gör att sänkningarna snabbt bör ger effekt för svensk del.