Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Nu sänks räntan även i USA

Ett globalt index steg 3,3 procent förra veckan och är därmed en hårsmån från all-time high igen. Amerikanska aktier ledde uppgången och starkast gick de stora teknikbolagen, däribland Nvidia, Amazon och Microsoft. Tekniktunga Nasdaq-index lyfte 6 procent. Stockholmsbörsen steg 2,5 procent.

• Amerikanska Nasdaq-index steg 6 procent förra veckan
• Inflation är inte längre något som oroar marknaden
• Dubbelsänkning från Fed på onsdag?

Förra veckans höjdpunkt var den amerikanska inflationen för augusti. I stort sett kom siffran in som förväntat, men en liten missräkning var att kärninflationen ökade mer än väntat i månadstakt. Den initiala marknadsreaktionen var negativ med sjunkande börser och stigande räntor, men bakslaget blev kortvarigt. Vår tolkning är att inflation inte längre är något som oroar marknaden, utan framöver är det konjunkturen i USA som är i centrum.

Trots att vi inte fick några nya oroande konjunktursignaler förra veckan och att kärninflationen var lite högre än förväntat, så prisar marknaden (något förvånande) in en högre sannolikhet för en dubbelsänkning än en enkelsänkning i USA på onsdag kväll. Dubbelsänkningar är relativt ovanligt och brukar normalt sett bara ske när någon form av kris ser ut att stå för dörren, och där är vi inte nu. Vi står därför fast vid vår bedömning att Fed kommer att inleda sänkningscykeln med 0,25 procent, men däremot lär Fed lägga in fler sänkningar i ränteprognosen än förra gången. Vi väntar oss en räntesänkning per möte fram till och med nästa sommar vilket betyder att styrräntan ska ner från dagens 5,5 procent till under 4 procent. Om vi samtidigt får en mjuk inbromsning i konjunkturen så väntas det vara fortsatt positivt för cykliska aktier.

Medan börserna i västvärlden utvecklas väl fortsätter kräftgången i Kina, där börsen stigit mindre än 1 procent i år. Sedan början av 2021 summerar nedgången till -30 procent. I helgen släpptes en hel drös ny makrostatistik, däribland husprisindex, industriproduktion, detaljhandel och arbetslöshetssiffror. Det enda som var högre än förväntat var arbetslösheten, vilket knappast är något positivt. Privatkonsumtionen är svag, och sentimentet bland kinesiska hushåll är historiskt deppigt till följd av de sjunkande bostadspriserna.

Den kinesiska centralbanken signalerade redan inför helgen att man avser att sätta in större stimulanser för att bekämpa deflation och stötta ekonomin, men frågan är om det är tillräckligt. Den kinesiska regeringen har mer fokus på långsiktiga prioriteringar än kortsiktiga stimulanser, och Kina möter dessutom motvind från geopolitisk snålblåst då både USA och Europa strävar efter att begränsa och fördyra importen av kinesiska produkter. Vi har en längre tid haft en undervikt i tillväxtmarknadsaktier då Kina väger tungt i aktieindex. Svag tillväxt i Kina tynger är även negativt för andra tillväxtekonomier. Vi ser i stället högre potential i både USA, Japan och Europa.

Ett bättre sätt att investera på tillväxtmarknader anser vi är via obligationsmarknaden där räntenivåerna är attraktiva och Kina utgör en mycket liten den av index. Lyssna gärna på en podd om hur det fungerar här.

På agendan

Veckans höjdpunkt blir förstås räntebeskedet från amerikanska Fed på onsdag kväll där vi till skillnad från marknaden väntar oss en sänkning på 0,25 procent (läs mer ovan). Fed får sällskap av Bank of England, Norges Bank samt Bank of Japan som alla lämnar räntebesked den här veckan. Ingen av dem väntas dock röra styrräntan.

Mest intressant blir annars detaljhandelsstatistiken från USA på tisdag, vilket blir den sista viktiga siffran Fed får ta del av innan onsdagens räntebesked.

I Europa får vi tyska ZEW-index på tisdag som mäter sentimentet i näringslivet, och eftersom det ofta korrelerar med börsen så väntas det ta ett steg uppåt.