Börserna fortsatte uppåt förra veckan drivet av en stark utveckling för amerikanska aktier. Ett globalt index steg totalt 1 procent och stängde därmed på all-time high på fredagen. Såväl starka makrosiffror som solida kvartalsresultat låg bakom den positiva utvecklingen. Stockholmsbörsens breda index steg 0,4 procent.
- I veckan rapporterar bland andra Astra Zeneca, Boliden och Skanska
- På måndag eftermiddag släpps amerikanska ISM-index för tjänstesektorn
- Riksbanken publicerar protokollet från det senaste räntebeskedet på onsdag
Sedan årsskiftet har ett globalt index stigit 3 procent. Amerikanska storbolagsindex S&P 500 har stigit 4 procent tack vare en stark utveckling för teknikjättar som Microsoft, Nvidia och Amazon, medan europeiska aktier knappt stigit 1 procent. Stockholmsbörsens breda index står fortfarande på minus i år. Japanska aktier har stigit drygt 7 procent medan kinesiska aktier tappat drygt 10 procent.
Två händelser stod i centrum på marknaden förra veckan. Den första var onsdagens räntebesked från Fed, där man tog bort sin så kallade ”hiking bias”. Det innebär att man inte längre anser att penningpolitiken kan behöva stramas åt ytterligare. Under presskonferensen med Jerome Powell tonade han dock ner förväntningarna på en räntesänkning redan i mars och menade att man behöver se fortsatta bevis på att inflationen fortsätter ner innan räntan kan sänkas. Om makrostatistiken hade varit svagare hade ett sådant uttalande kunnat utlösa oro på marknaden, men den amerikanska ekonomin ser urstark ut och det ger stöd åt både vinster och börser.
Veckans andra viktiga händelse var den amerikanska jobbrapporten för januari som släpptes på fredagseftermiddagen. Den visade att arbetslösheten var oförändrad på 3,7 procent och att det skapades 353 000 nya jobb i januari – nästan dubbelt så många som förväntat. Decembersiffran reviderades dessutom upp kraftigt. Siffran för januari brukar dock revideras ner i efterhand vilket betyder att den kan tas med en nypa salt. Men om något, så pekar den i riktning mot en så kallad ”no landing”, det vill säga att den amerikanska ekonomin just nu fortsätter att expandera med en närmast oförändrad styrka.
Räntorna steg av naturliga skäl efter fredagens starka jobbsiffror, och marknaden ser nu bara 15 procent sannolikhet för att Fed sänker räntan vid mötet i mars. Under hösten hade hastigt stigande räntor satt press på börserna, men just nu stiger räntorna av rätt skäl, nämligen att konjunkturen är stark. Det ger stöd åt riskaptit och aktier. En möjlig baksida är givetvis att det kan betyda att inflationen inte fortsätter att sjunka som förväntat, vilket i sin tur kan få konsekvenser för penningpolitiken.
Den pågående rapportsäsongen visar också att det går bra för bolagen i USA. Vinsterna har hittills kommit in 6 procent bättre än förväntat, och vinsttillväxten inklusive estimat för de bolag som ännu inte rapporterat är 1,6 procent i årstakt. Den siffran lär vara högre när rapportsäsongen är slut. Vi behåller en övervikt i amerikanska aktier. Vi har även en positiv syn på japanska aktier inför det kommande året, samt en undervikt i Europa och tillväxtmarknader.
Veckans agenda
Den här veckan blir betydligt mindre händelserik än den förra. På måndagseftermiddagen släpps ISM-index för tjänstesektorn i USA som väntas visa på en acceleration i tillväxten i januari. I Europa släpps siffror över detaljhandeln i december på tisdag. Vi får även inköpschefsindex för januari i början av veckan, men de lär främst bekräfta de preliminära siffrorna.
Mycket fokus lär ligga på rapportsäsongen som rullar vidare i både Sverige och USA. För svensk del får vi bland annat resultat från Nordea och Handelsbanken.