Globala aktier steg 0,5 procent förra veckan, men det positiva sentimentet fick sig en törn efter att den amerikanska inflationssiffran för september kom in i överkant av förväntningarna på torsdagen. Den här veckan är makrokalendern ganska tunn vilket betyder att fokus kommer att riktas mot rapportsäsongen som startade i USA i fredags. Även geopolitik står högt på agendan till följd av kriget mellan Israel och Hamas. I nuläget ser vi begränsad marknadspåverkan, men skulle konflikten eskalera kan det leda till stigande priser på olja och safe havens som USD och guld, samt sjunkande börser. Och på tal om börsnedgång, så pratar vi i veckans podd om hur man lyckas bäst när börsen faller.
Den amerikanska inflationen uppgick till 3,7 procent i september vilket var marginellt högre än förväntat. Tjänsteinflationen, som anses ge en bra bild av hur stark den inhemska efterfrågan är, tog dessutom ett kliv uppåt. Räntorna steg och sannolikheten för att Fed kommer höja räntan en gång till innan året är slut ökade till knappt 30 procent. Samtidigt kan faktiskt stigande marknadsräntor i slutändan vara det som gör att Fed inte behöver höja räntan mer, eftersom det automatiskt leder till att kreditmarknaden stramas åt ytterligare.
I grund och botten är det positivt att den amerikanska ekonomin går för högvarv – det hade varit betydligt värre om vi befunnit oss på randen till en recession. Baksidan av myntet är att det kan ta längre tid att få inflationen att falla ner till målet på 2 procent så länge ekonomin är så här stark. Baserat på den relativa styrkan i USA jämfört med Europa och Kina anser vi att amerikanska aktier är attraktiva. Dels finns en hög andel bolag som växer strukturellt och mindre konjunkturellt – däribland flera av de stora teknikjättarna – dels är andelen kvalitetsbolag hög. Vår bedömning är dessutom att räntorna är mycket nära toppen och de kommer att sjunka på 3–12 månaders sikt, vilket i så fall ger stöd åt de högre värderingarna på den amerikanska börsen.
Medan inflationssiffrorna från USA fortsätter att signalera att ekonomin är stark så är bilden den motsatta i Kina. Under fredagen släpptes ny inflationsstatistik som visade att landet balanserar på randen till deflation, vilket bekräftar bilden av att tillväxten är mycket dämpad. Förra veckan kom dock obekräftade nyheter om att Kina planerar nya stimulanser för att stötta både de finansiella marknaderna och ekonomin, däribland en omfattande stabilitetsfond. Om Kina skulle sjösätta ett större stimulanspaket så kan stärka det negativa sentimentet kring tillväxtmarknadsaktier, men det skulle även vara positivt för europeiska exportbolag. I dagsläget är dock den låga tillväxten i Kina något som bidrar till de bleka utsikterna för Europa, och vi behåller en undervikt i europeiska aktier.
I fredags startade rapportsäsongen i USA med resultat från bankjättar som JP Morgan, Wells Fargo och Citigroup som alla redovisade högre vinster än förväntat. Marginalpressen på inlåningen har ännu inte tilltagit, det vill säga kundernas sparpengar på konton är fortfarande en lönsam affär. Dessutom har utlåningen ökat mer än förväntat vilket bidrog till vinstlyften.
De tre senaste månaderna har analytikerna höjt vinstestimaten för S&P 500-bolagen med 0,1 procent. Det låter inte mycket, men enligt Bank of America brukar estimaten i genomsnitt sänkas med 4 procent de tre månaderna innan rapportsäsongen startar, så det är faktiskt ett ovanligt tecken på optimism. Att ekonomin förblivit starkare än förväntat talar för att även rapporterna kan bli bättre än förväntat. Som det ser ut kommer vinsterna i de amerikanska storbolagen att öka i årstakt för första gången sedan Q3 2022.
På agendan
För svensk del startar rapportsäsongen den här veckan med resultat från bland annat ABB, Handelsbanken och Volvo. Svensk industri är både konjunkturberoende och världsledande, och de stora verkstadsbolagen har omfattande verksamheter på många olika håll i världen. Det betyder att bolagen känner av hur efterfrågan utvecklas globalt, och rapporterna blir därför intressanta att ta del av både ur ett bolags- och konjunkturperspektiv. Framför allt håller vi ögonen på orderingången samt framåtblickande prognoser och kommentarer i samband med rapporterna.
Makrokalendern är relativt tunn den här veckan vilket betyder att kvartalsrapporterna står i centrum. Mest intressanta blir detaljhandelssiffrorna från USA på onsdag samt att ett antal Fed-ledamöter talar, däribland Jerome Powell på torsdag. I Europa släpps tyska ZEW-index på tisdag, och från Kina får vi BNP-siffror för det tredje kvartalet på onsdag.