Börserna steg förra veckan med USA i täten, och uppgången på den amerikanska marknaden var den största sedan i juni. Rapportsäsongen är inte stark nog för att förklara de positiva tongångarna, snarare handlar det om att börserna lyfter från väldigt nedpressade nivåer i början av oktober. En artikel i Wall Street Journal gör även gällande att Fed kommer att ha en mer duvaktig ton vid räntebeskedet nästa vecka, och på fredagen bidrog sjunkande räntor till ytterligare börslyft. Att Storbritannien får en ny regering som kommer att bedriva en ansvarsfull finanspolitik hjälper också till att stärka marknadssentimentet. Den här helgen avslutades partikongressen i Kina med att Xi Jinping som väntat valdes om för en tredje mandatperiod. Marknaden gör tummen ner och den kinesiska börsen faller kraftigt nu på morgonen.
De senaste tio dagarnas positiva risksentiment förändrar i grund och botten inte vår syn på aktiemarknaden. Så kallade björnmarknadsrally är vanliga under en pågående börsnedgång, och i grund och botten kvarstår det faktum att de flesta pilar pekar nedåt. Tillväxten i ekonomin bromsar in och historiskt har en svagare konjunktur varit dåliga nyheter för börsen. Den verkliga vändningen brukar komma ungefär halvvägs igenom recessionen när allt ser som mörkast ut, och där är vi ännu inte – varken i Europa eller i USA. Vi behåller därför en undervikt i aktier med fokus på kvalitetsbolag samt defensiva sektorer som hälsovård och dagligvaror.
Den svenska rapportsäsongen har varit stabil så här långt. Industrin vittnar om ett starkt kvartal och fortsatt välfyllda orderböcker. För bankerna går det också bra tack vare det högre ränteläget som lyfter räntenettot. Att det här kvartalet skulle bli bra var dock förväntat och det väntas dröja 1-2 kvartal till för de flesta bolag innan det märks tydligare att efterfrågan viker ner. Läs gärna mer i artikeln ”stabil start på rapportsäsongen” på vår nyhetssajt Nextconomy.
Räntorna har fortsatt att stiga den senaste veckan vilket har varit negativt för avkastningen på långa obligationer. Ett svenskt obligationsindex har sjunkit drygt 8,5 procent sedan årsskiftet – en ansenlig nedgång för ett tillgångsslag som många betraktat som stabilt och tryggt. Vi kommer från en 30-årsperiod av sjunkande svenska räntor, och många har vant sig vid att avkastningen varit positiv eller i värsta fall låg. Men inget ont som inte för något gott med sig. Tack vare årets ränteuppgång har avkastningspotentialen på obligationer ökat, och på ett års sikt är den förväntade avkastningen högre än på länge.
Nästa onsdag lämnar Fed räntebesked igen och då får vi veta hur man ser på inflationen och penningpolitiken. Den här veckan befinner sig Fed därmed i en tyst period. Vi väntar oss att styrräntan kommer att höjas med 75 punkter en fjärde gång med tanke på den höga kärninflationen och att inflationsförväntningarna har stigit. På torsdag den här veckan väntar ett räntebesked från ECB, och såväl vi som räntemarknaden räknar med en höjning på 75 punkter. Fokus lär därmed ligga på hur ECB ser på avvägningen mellan de allt svagare konjunkturutsikterna och fortsatt stramare penningpolitik.
På agendan
Rapportsäsongen rullar vidare för fullt i både Sverige och USA. För amerikansk del väntar resultat från flera av de stora teknikjättarna som väger tungt i index, däribland Apple, Amazon, Alphabet och Microsoft.
Vi får även preliminära PMI för oktober, och siffrorna väntas fortsätta peka söderut. För europeisk del har siffrorna släppts nu på måndag förmiddag och index försvagades inom både industrin och tjänstesektorn. Det betyder att det nu tydligt ligger under 50-strecket som markerar skillnaden mellan expansion och kontraktion. I USA väntas siffrorna peka på fortsatt svag, men positiv tillväxt. I Europa får vi även IFO-index från Tyskland på tisdag som väntas visa på ett fortsatt svagt sentiment i näringslivet, samt ett räntebesked från ECB på torsdag. Senare i veckan släpps siffror över konsumentförtroende i USA samt bostadsmarknadsstatistik. Aktiviteten på den amerikanska bostadsmarknaden har bromsat in mycket kraftigt till följd av stigande räntor, och historiskt har det inneburit att svagare konjunktur är att vänta. På fredag släpps även PCE-inflation vilket är det mått Fed framför allt tittar på.