Börserna stängde återigen högre förra veckan. Ett globalt index steg 0,3 procent – en ganska liten uppgång, men tillräckligt för att notera en ny årshögsta nivå på +18,7 procent. Stockholmsbörsen utklassade både USA och Europa med en uppgång på 2,7 procent tack vare en stark utveckling för cykliska bolag och småbolag. Det är fortsatt förhoppningar om en mjuklandning och kommande räntesänkningar som driver marknaden.
- Inflationssiffror släpps från USA på tisdag och Sverige på torsdag
- Fed lämnar räntebesked på onsdag och ECB på torsdag
- H&M rapporterar försäljningen i fjärde kvartalet på fredag
Fredagens skörd av makrostatistik från USA gav också stöd åt hoppet om en mjuklandning. Jobbrapporten visade att det skapades 199 000 nya arbeten under november vilket var något fler än förväntat. Arbetslösheten sjönk till 3,7 procent och lönerna ökade aningen mer än förväntat. Initialt gav det marknaden skrämselhicka och börserna sjönk medan räntorna steg. Reaktionen var dock kortlivad och börserna vände snart upp igen vilket visar på fortsatt styrka i marknaden. Senare under fredagen släpptes Michiganindex som visade att konsumentförtroendet i USA stärktes samtidigt som inflationsförväntningarna sjönk på både kort och lång sikt – helt i linje med vad marknaden vill se. Vi ser fortsatt positivt på amerikanska aktier och då särskilt på småbolag, som inte alls hängt med i årets börsuppgång. Om mjuklandningen blir verklighet under nästa år så väntas det framför allt gynna just småbolag som är lågt värderade och har missgynnats av höga räntor och svag riskaptit. Vi behåller därför en övervikt i USA med fokus på småbolag inför 2024.
Den här veckan får vi flera räntebesked, bland annat från amerikanska Fed. Det blir mycket intressant med tanke på den senaste tidens marknadsutveckling där fallande räntor fått börserna att rusa. Det är vida förväntat att Fed lämnar styrräntan oförändrad, och fokus kommer därför helt och hållet att ligga på de uppdaterade ekonomiska prognoserna samt vad Jerome Powell säger under presskonferensen. Högst troligt kommer Powell att fortsätta betona att räntan kan höjas igenom det bedöms vara nödvändigt, men förutsatt att han inte tydligt vänder sig emot den senaste tidens lättnad på marknaden så lär det inte förändra förväntningarna inför nästa år. Marknaden räknar iskallt med att vad centralbankerna säger just nu och vad de gör under 2024 är två helt olika saker. Prissättningen på marknaden indikerar att den första räntesänkningen i USA kan komma så tidigt som i mars, vilket även är vad vi räknar med.
Börsåret 2023 är snart över och vi lägger nu två år av hög inflation och stigande räntor bakom oss. Nästa år väntas vi gå in i en fas där tillväxten gradvis dämpas och inflationen rör sig ner mot 2 procent, samtidigt som centralbankerna börjar sänka räntorna. Arbetslösheten väntas endast stiga något från dagens låga nivåer, och en mjuklandning i konjunkturen kan därmed bli verklighet. Det väntas vara en bra miljö för risktillgångar som aktier, men efter den senaste tidens kraftiga börsuppgång har en del av detta prisats in. Vi behåller därför en neutral vikt i aktier inför 2024. Läs mer om vår investeringsstrategi inför nästa år här.
På agendan
Förutom Fed-beskedet som nämnts ovan är veckans viktigaste datapunkt den amerikanska inflationssiffran för november som släpps på tisdag eftermiddag. Estimaten pekar på att inflationen sjunker något från månaden innan. För svensk del får vi inflationssiffror för november på torsdag. I årstakt väntas inflationen fortsätta sjunka.
På torsdag är det sedan dags för ECB och Christine Lagarde att lämna räntebesked. Den europeiska ekonomin är betydligt svagare än den amerikanska, och de senaste inflationssiffrorna var snarast oroväckande låga. Lagarde väntas därför lämna räntan oförändrad och mer eller mindre utesluta fler räntehöjningar framöver.
På fredag släpps preliminära inköpschefsindex för december i alla stora regioner.