Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Dags för Brexit – med eller utan avtal

Förra veckan nådde ett globalt aktieindex nya rekordnivåer. En mutation av coronaviruset har visat sig vara extremt smittsam och har redan fått stor spridning i Storbritannien. Hårda restriktioner lär förbli intakta i månader framöver.

Coronaviruset har muterat, vilket i sig inte är ovanligt för ett virus. Den nya versionen ser dock ut att vara 70 procent mer smittsam än den ”gamla”, och spridningen är redan omfattande framför allt i Storbritannien. Under söndagen stoppade ett 10-tal länder inklusive Sverige alla inresor från landet. Ännu hårdare restriktioner kommer att krävas för att bromsa spridningen av det muterade viruset, men en ljusglimt är att de vaccin som just nu distribueras skyddar även mot den muterade formen.

Det finns en risk att tiden kring jul- och nyår kommer att leda till ökad smittspridning. Viruset överlever lättare i kallt väder, människor spenderar mer tid inomhus och de sociala aktiviteterna kommer att öka trots restriktioner. Vi förväntar oss att hårda restriktioner förblir intakta fram till vårkanten, vilket innebär ytterligare motvind för ekonomin det kommande kvartalet. En ljuspunkt är dock att vi fått gott om positiva nyheter kring coronavaccin den senaste tiden, och Storbritannien och USA har redan påbörjat sina vaccinationsprocesser. Vi förväntar oss att EU följer efter innan årsskiftet, och att processen accelererar globalt under första kvartalet. Det bör minska behovet av restriktioner nästa höst, och ge en skjuts åt tillväxten senare under 2021.

I onsdags lämnade den amerikanska centralbanken, Fed, årets sista räntebesked. Man uttryckte oro inför den ekonomiska utvecklingen och riskerna i närtid, men var också mer optimistisk inför andra halvan av 2021 tack vare vaccinen. Räntan väntas ligga kvar i spannet 0-0,25 procent de kommande åren, och stödköpen ska fortsätta i nuvarande takt under en lång tid framöver. Sent på söndagskvällen lyckades också den amerikanska kongressen komma överens om ett nytt stödpaket värt 900 miljarder dollar. Avtalet består bland annat av högre ersättning vid arbetslöshet och en direktutbetalning på 600 dollar till alla amerikanska hushåll. Stödpaketet var mer eller mindre förväntat och gör ingen större skillnad för börsen.

Brexit högst upp på agendan inför årsskiftet

I takt med att årsskiftet närmar sig är tiden snart ute för Storbritannien och EU att nå ett Brexit-avtal. Helgens förhandlingar nådde inte i mål, och utan avtal kommer all handel med Storbritannien att lyda under WTOs regler från och med den 1 januari, åtminstone tills man kan hitta en bättre lösning. Fortfarande är fiskerättigheter den fråga som är svårast att enas om. Vi ser ungefär en 50-50-chans att man lyckas hitta en lösning. En hård Brexit skulle vara kraftigt negativ för den brittiska ekonomin, medan påverkan på resten av Europa skulle vara mer begränsad. Efter att ha stärkts under veckan som gick, föll pundet natten mot måndagen till följd av en kombination av stängda gränser och ökad risk för hård Brexit.

Under jul- och nyårsveckan släpps en del intressant makrodata. Den 22 december får vi slutliga BNP-siffror för tredje kvartalet i USA, och på julafton släpps statistik över antal nyanmälda arbetslösa. Den 31 januari sker till slut Brexit – med eller utan ett avtal. Första veckan i januari väntar definitiva PMI för Europa, USA och Kina, samt den amerikanska arbetsmarknadsrapporten för december.

Vår allokering inför 2021

Globala aktier nådde nya rekordnivåer förra veckan med stöd av vaccin, hopp om ett amerikanskt stödpaket (som alltså blev verklighet i helgen) och starka kinesiska makrosiffror. Samtidigt som det finns risk för bakslag på kort sikt efter den senaste tidens börsuppgång, så väntar vi oss att globala aktier står högre om tolv månader. Vi behåller därför en liten övervikt i aktier jämfört med obligationer. Då osäkerheten på kort sikt är hög, behåller vi en liten övervikt i kvalitetsmarknaden USA, och en liten undervikt i cykliska europeiska aktier.

Samtidigt som tillväxten i ekonomin väntas tyngas av restriktioner i närtid, så har utsikterna för andra halvan av 2021 stärkts tack vare vaccinen. Vi har därför nyligen ökat den cykliska exponeringen genom att höja industrisektorn till en övervikt. Vi behåller dock även en övervikt i IT-sektorn, då den innehåller en hög andel kvalitetsbolag som fortsatt att leverera solida vinster trots krisen. Till följd av såväl den höga osäkerheten som den snabba digitaliseringen är strukturell tillväxt en attraktiv investering. Låga räntor under lång tid framöver ger ytterligare stöd åt tillväxtbolag på börsen. Slutligen behåller vi också en övervikt i tillväxtmarknadsaktier och – obligationer.