2024 års sista valutakrönika blir en liten tillbakablick på året som gick. Blev det som vi och marknaden trodde? För precis ett år sedan upplevde kronan kraftig medvind. Det var efter att EUR/SEK i september hade varit uppe och dansat på 12,00, all time high, högre än under finanskrisens kronkollaps.
En orsak till att vinden vände då var att Riksbanken började valutasäkra delar av valutareserven, omkring 100 miljarder kronor brutto.
Kronoptimister fick Gundisk ståpäls. Hade Riksbankens nya ledning löst den gordiska knuten? Först genom att adressera kronförsvagningen muntligt. Sedan genom att utnyttja valutareserven till att köpa kronor. Det var ingen valutaintervention, men kronköp var det likväl. Nu vänder det, sade man.
Hux flux, dagen före julafton, hade EUR/SEK dunsat ner från 12,00 till 11,00. Bara en tidsfråga innan kursen etablerar sig under 11:an, tänkte många. USD/SEK bröt tillfälligt under 10,00. USD:s glansdagar var över. Resonerade marknaden. Och det vanligaste argumentet för det var att Federal Reserve snart skulle sänka räntan.
Det var alltså på de nivåerna kronan gick i mål 2023. Nu skulle ett nytt kapitel skrivas: Kronans återkomst.
Men icke sade Nicke.
Jag och mina kollegor envisades med att behålla en negativ syn på kronan. Fortsatt stora räntedifferenser där Federal Reserve visserligen sänker räntan men det gör även de europeiska centralbankerna. Gynnar dollarn mot resten. Svag global konjunkturbild. Sällan en kronvänlig miljö. Strukturella kapitalutflöden från svenska sparare in i inte minst amerikanska aktier. Som en våt filt över kronan. Det, tyckte vi, talade för att SEK-rallyt inte skulle hålla i sig.
För EUR/SEK satte vi målkursen för december 2024 till 11,60, motsvarande en femprocentig kronförsvagning. För USD/SEK satte vi den till 11,05, motsvarande tio procent svagare krona. Under tiden räknade snittekonomen med att kronan kommer att stärkas. Den här gången fick vi inte bara rätt i riktning utan även nivåerna blev hyfsat spot on. Men det var en delvis skakig resa. Där sommarens amerikanska recessionsoro kom och försvann för att avlösas av Trumps valvinst och Europas ekonomisk-politiska debacle. På mindre än två månader hade USD/SEK testat både 10,00 och 11,00.
Nog om då. Vad händer 2025? Som alltid svåranalyserat. För finansiella variabler måste man beakta vad som finns i förväntansbilden, det som redan ligger i priset. Gängse marknadsuppfattning här och nu är (har blivit) att USA och amerikanska aktier överträffar förväntningarna medan motsatsen gäller för Europa/Sverige. Om den bilden står sig, och det finns det goda skäl att tro, så blir 2025 i viss mån en spegling av 2024. Det vill säga fortsatt dollarstyrka/kronsvaghet. Men eftersom marknaden redan är positionerad för ett sådant scenario, så kan minsta frågetecken ge upphov till rekyler och därmed tillfällig medvind för kronan på dollarns bekostnad. Återstår att se hur det kommande centralbankscrescendot tas emot där Riksbanken, Federal Reserve, Norges Bank, Bank of England och Bank of Japan, alla inom loppet av 17 timmar, kommer med räntebesked och prognoser.
Med det önskas en god jul och ett gott nytt valutaår!