Stefan Mellin
Valutastrateg, Danske Bank Sverige

Kronstorm – den största rörelsen på över 10 år

En aktiemarknad som i januari surade på grund av stigande internationella räntor. Mjuka Riksbankssignaler i februari. Rysslands fruktansvärda krig mot Ukraina. Vitt skilda händelser som har en sak gemensam. De sänkte värdet på den svenska kronan. För två veckor sedan var EUR/SEK på väg mot 11,00 och USD/SEK dansade över 10,00.

Sedan kom den dramatiska vändningen. Eurokursen föll 50 öre på en vecka och dollarkursen ännu mer. Vi har bevittnat det största kronrallyt under en vecka sedan 2009 när kronan slickade såren efter finanskrisen. Bortsett från kronkollapsen efter pandemiutbrottet 2020 är det den största veckorörelsen i EUR/SEK överhuvudtaget på över tio år.

I en tidigare krönika skrev jag att kronans chans till revansch vilade på antingen en stabilisering på börserna eller ett lappkast från Riksbanken.

Vi fick båda!                                                                                              

En perfekt kronstorm. Massiv återhämtning på börserna. OMXS30-index är upp 15 procent på mindre än två veckor. Höga inflationstal rapporterades förra måndagen som fick marknaden att prisa in fler och mer framtunga höjningspunkter på Riksbanken. Och Stefan Ingves i etern där han inte kunde tolkas på annat sätt än att den gamla prognosen om en första höjning 2024 kastats i papperskorgen.

Det är självklart att man måste anpassa räntekartan till verkligheten. För inflationen har inte bara blivit mycket högre utan också betydligt bredare än Riksbanken räknat med. De ligger helt enkelt rejält snett i prognosen. Ingves konstaterade krasst att ”det har blivit för mycket av det goda” och ”då får vi räkna om”. Det ska sägas att han är i gott sällskap. Även vi har justerat upp våra prognoser och räknar nu med att första räntehöjningen kommer redan 2022.

Efter år med minus- och nollränta är de alltså på väg mot plus och plötsligt ser det ut som att penningpolitiken kan bli en flytboj i stället för ett kronsänke. Har jag gått och blivit kronkramare? Det var länge sedan. Får se när det går över.

Hur som helst. Det var två saker med Ingves utspel som var anmärkningsvärda. En som jag tycker var bra. Och en som var dålig.

Den bra saken är att han sågar den gamla prognosen. Det är visserligen en och en halv månad kvar till nästa beslutstillfälle. Mycket kan hända fram till dess. Men det är välkommet att Riksbanken löpande kommunicerar de penningpolitiska tankegångarna, speciellt när verklighet och karta inte längre stämmer överens.

Samtidigt var det inte ett trivialt besked. Fram till förra veckan har narrativet varit att det inte blir några räntehöjningar i närtid, eftersom inflationsuppgången är tillfällig. Nu låter det annorlunda. Just därför var det en sak med utspelet som skavde. Kanalen.

Det är milt sagt besynnerligt att de väljer han att gå ut med ett stort policyskifte i en oannonserad morgonsändning i P4 Halland? Ingen skugga över P4 Halland förstås. Men brukligt, eller åtminstone önskvärt, är att penningpolitiska nyheter meddelas marknad och allmänhet på ett transparent och likvärdigt sätt. Allt enligt Riksbankens styrdokument. Nu sipprade informationen ut pö om pö och först till den som råkat ratta in rätt lokala radiokanal.

Stefan Mellin, Valutastrateg, Danske Bank Sverige