Joel Backesten
Fondförvaltare, Danske Bank Sverige

Volatilitet, är det verkligen en risk?

Volatilitet är för många förknippat med risk, men är det verkligen hela sanningen?

Tänk om du sparar i ett fasträntekonto till din pension, din volatilitet blir i det fallet nästintill 0 – det vill säga riskfritt. Men i de fallet skapar du i stället en kapitalrisk, vilket innebär att din risk blir att du troligen kommer kunna pensionera dig när du är 90 år i stället för när du är 65 år, på grund av att du inte gillar marknadens svängningar. Är det värt den risken för att du inte gillar marknadens svängningar?

Senaste tidens volatilitet på aktiemarknaden, är detta en risk eller möjlighet? Absolut en risk om du behöver pengarna inom något år, men då ska nog inte pengarna placeras på aktiemarknaden. Men har du lite längre horisont, så är det nog bland det mest fantastiska som kan hända. Varför? Jo för du äger andelar av företag och äger andelar av deras VINST! Om du äger bra kvalitativa bolag och fonder som tjänar pengar, är lönsamma och har stark marknadsposition, och dess värde faller snabbt med -30%. Är det då inte ett ypperligt tillfälle att öka ditt innehav så du innehar en större andel i bolaget direkt eller indirekt via fonden? Kommer världen se extremt förändrad ut om 3-5 år jämfört med idag? Troligtvis inte. Kommer alla sluta konsumera produkter totalt, och världens ekonomi krympa flera år i rad? Troligtvis inte. Vidare, har du tiden på din sida, vilket du kan läsa om här. Aktiemarknaden, är sannolikt den enda butiken i världen där kunderna rusar ut i rädsla då det blir mellandagsrea… Tänk på det när nästa ”mellandagsrea” dyker upp.

På detta sätt blir volatiliteten förhoppningsvis din bästa vän, och troligtvis ökar din möjlighet att kunna gå i pension tidigare än vid 65 års ålder?

Vad vill jag ha sagt med detta? Oftast är det du själv som din egna största fiende vid marknadsnedgångar. Det är alltid lätt att vara efterklok kring beslut man bör ha tagit (ja, vi alla har funderat i de tankebanorna och backtradeat). Men äger du bra och kvalitativa aktier och fonder innan, så brukar det ytterst sällan förändras på cirka en månad. Så oftast fungerar uttrycket ”Köp när det gör som mest ont” om du gjort din analys i förväg. Det var även så vi agerade under raset i april, köpte mycket, samt brett, vilket visade sig lyckosamt så här i backspegeln.