Oron på de finansiella marknaderna höll i sig under förra veckan, med negativ avkastning på aktier och krediter, sjunkande amerikanska räntor och fallande oljepris. Det behövs positiva nyheter för att marknaden ska få ny luft under vingarna, men att Brexit-förhandlingarna gick framåt var inte tillräckligt för att ge något lyft.
Politik fortsatt i fokus i Europa
EU och Storbritannien har slutligen enats om hur den framtida handelsrelationen ska se ut. Nästa steg är att Theresa May ska lyckas få en majoritet att rösta för förslaget i House of Commons och EU-parlamentet, och det är inte skrivit i stjärnorna att det lyckas. När det gäller Italien meddelade EU under förra veckan att budgeten inte är förenlig med kraven på att sänka statsskuldens storlek i förhållande till BNP. Det öppnar dörren för en s k excessive deficit procedure och möjliga sanktioner under andra halvan av nästa år. Uttalanden från Italiens biträdande premiärminister Matteo Salvini tydde dock på att Italien kan vara villiga att göra vissa eftergifter, och det fick italienska räntor att sjunka.
På lördag träffas Xi och Trump
Den 30 november startar G20-mötet i Buenos Aires. Det viktigaste mötet sker den 1 december då presidenterna Trump och Xi ska träffas för att diskutera handeln mellan USA och Kina. Redan nu går dock diskussionerna åt rätt håll enligt Vita Husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow, vilket ger stöd åt vår bedömning att det finns en 60-procentig chans att mötet leder till eldupphör i handelskriget.
Oljepris i fritt fall
Priset på Brentolja har fallit från 86 dollar per fat till under 60, drivet av en kombination av större utbud och en oro för lägre tillväxt under 2019. I både Saudiarabien, Ryssland och USA är oljeproduktionen nära rekordnivåer vilket kraftigt ökat utbudet, och samtidigt har både OPEC och International Energy Agency skruvat ner prognoserna för tillväxten nästa år. Vi tror att produktionen kommer att sänkas efter OPEC-mötet den 6 december, och efterfrågan kommer att öka till följd av prisnedgången då det ger en positiv effekt på nettoimporterande regioner och länder som Europa, Kina och Indien. När det gäller ekonomisk statistik kom PMI för Euroområdet och Tyskland under förra veckan, och båda försvagades vilket skapar oro för tillväxten under fjärde kvartalet.
Marknaden mer osäker på om Fed höjer
För en vecka sedan prisade marknaden in en sannolikhet på 80 procent att Fed höjer räntan i december. Sedan dess har den sjunkit till 65 procent. Den här veckan kommer statistik över amerikansk kärninflation, en siffra som blir extra viktig för Fed, med tanke på turbulensen på marknaden den senaste tiden och oron för att tillväxten svikta. Vi förväntar oss en inflation på 1,9 procent i årstakt, strax under Feds mål. Vi tror dock att Fed kommer att köra på autopilot och fortsätta höja fram till i juni nästan år, då räntan nått en neutral nivå på 3 procent. Även i Europa kommer inflationsstatistik, och vi förväntar oss en minskning från 2,2 till 2,0 procent i årstakt.
En annan viktig hållpunkt den här veckan blir kinesisk PMI, som vi tror fortsätter att falla till 49,9 – under 50-strecket som separerar ekonomisk tillväxt från kontraktion. Sannolikt blir det värre i Kina innan det blir bättre under andra kvartalet 2019, då de stimulanser som nu sjösätts börjar verka. I närtid kommer politik, räntebesked och oro för tillväxten sannolikt att leda till fortsatt stora kursrörelser, men på 3-12 månaders sikt är vår bild att aktier kommer att ge en högre avkastning än obligationer, och vi behåller vår övervikt i aktier.