Börsveckan 18 december

I fredags kom äntligen beskedet att USA och Kina är överens om ett första delhandelsavtal och det har bidragit till att börsen nått nya all time high. Frågan är dock hur överens de båda länderna egentligen är för signalerna om vad avtalet innehåller är något mixade vilket tyder på att förhandlingarna inte varit helt enkla. Kina har gått med på att öka importen av amerikanska spannmål de kommande två åren, men viss osäkerhet råder om med hur mycket importen ska öka. Handelsavtalet behandlar även skydd av immateriella rättigheter, tvångsöverföring av teknologi och valutamanipulation.

USAs eftergifter när det gäller tullnivåer är dock mindre än marknaden väntat. Till att börja med ska man bara sänka tullarna på varor värda 120 miljarder dollar från 15 till 7,5 procent, men den stora bulken av tullar blir kvar. Man kan väl säga att marknaden har varit försiktigt optimistisk till det här första delhandelsavtalet. Börsen har fortsatt något uppåt och handlas kring toppnivåer, men det har inte handlat om något glädjerally.

Att USA och Kina går från att trappa upp till att trappa ner handelskriget är positivt och det ger stöd åt bilden att tillväxten kommer att återhämta sig något under nästa år. Minskad politisk risk är även bra för aktiemarknaden och vi är fortsatt positiva till börsen inför nästa år. På tolv månaders sikt väntar vi oss att aktier ger en högre avkastning än obligationer. På torsdag är det dags för Riksbanken att lämna räntebesked, och precis som i december för ett år sedan väntas man höja räntan med 0,25 procent vilket skulle betyda att styrräntan blir NOLL och vi lämnar därmed minusräntan bakom oss. Räntorna har redan stigit och kronan stärkts på förväntningar om en räntehöjning. Det återstår att se vad som händer med boräntorna som bör stiga något framöver.

Det här blir det sista avsnittet av Börsveckan innan jul, och jag passar därmed på att önska god jul och ett gott nytt år. Vi ses 2020!