Börsveckan 4 december

Handelssamtalen mellan USA och Kina fortsätter att dominera agendan och det senaste utspelet från Donald Trump, det gällande att det inte är säkert att det blir något avtal för ens efter det amerikanska president valet 2020 han ser alltså inte ut att ha någon brådska att komma överens med Kina. Dessutom har han som en respons på den franska digitalskatten gått ut och sagt att man kommer höja skatten på franska lyxartiklar som till exempel champagne.

De här utspelen fick börsen att backa i både Europa och USA. Vårt huvudscenario förblir dock att man lyckas komma överens om ett första delhandelsavtal men att det är ungefär 50/50 om man får till ett mer omfattande avtal under nästa år.

Under veckan har vi fått lite blandade signaler vad gäller tillståndet i konjunkturen. Kinesiska Inköpschefsindex visade på en förbättring under november medan ISM index för industrin i USA istället pekade på en fortsatt inbromsning. I våra portföljer har vi fortfarande en övervikt i aktier men det är en mindre övervikt anledningen är förstås att vi behöver se mer bekräftelse på att konjunkturen verkligen håller på att stabiliseras och tillväxten får upp lite fart igen och dessutom så förblir den politiska osäkerheten på höga nivåer med Donald Trump vid rodret. För en upptrappning av handelskonflikten är aldrig längre än en tweet borta.

På agendan den här veckan står också definitiva inköpschefsindex för tjänstesektorn i alla stora regioner, där håller vi ögonen öppna efter tecken på att svagheten i industrin håller på att spilla över på konsumenterna. Veckans kanske viktigaste datapunkt, det är dock den amerikanska arbetsmarkandsrapporten som kommer på fredag. Där får vi se om arbetslösheten fortsätter vara på rekordlåga nivåer och hur mycket lönerna ökar.