Danske Banks Boprisindikator: Priserna i princip oförändrade under februari

28 feb 2023

Danske Banks Boprisindikator* som avser prisutvecklingen på bostadsrätter inom Stockholms kommun visar att priserna steg med 1,5 procent i februari.  Februari är dock vanligtvis en stark månad på bostadsmarknaden, justerar man för dessa säsongsfaktorer sjönk istället priserna med 0,2 procent jämfört med förra månaden. Ingen storleksklass sticker ut, utan det var ungefär samma prisutveckling för alla storleksklasser.

Omsättningen fortsätter att takta på enligt vår Boprisindikator och är i linje med tidigare februarimånader sett till 2015-2019, det vill säga exkluderat pandemiåren där omsättningen nådde rekordhöga nivåer. Det är därmed anmärkningsvärt att omsättningen fortfarande hålls uppe betydligt bättre i Stockholms kommun jämfört med hur det ser ut i snitt i övriga Sverige, där omsättningen, framförallt på lägenheter, är betydligt lägre än normalt enligt data från Svensk mäklarstatistik.


Prisutvecklingen kommande månader
Vi argumenterade i förra upplagan av Boprisindikatorn att uppgången som syntes under januari skulle vara tillfällig och i vår mening stärks denna bild av utvecklingen under februari.

Riksbanken höjde styrräntan med ytterligare 50 baspunkter upp till 3 procent vid senaste mötet, dessutom flaggar de för ytterligare en höjning, antingen med 25 eller 50 baspunkter. Vår hållning är dock att det underliggande inflationstrycket är alldeles för högt och att Riksbanken därmed kommer att tvingas höja styrräntan till åtminstone 3,75 procent och att riskbilden fortsatt är tiltad på uppsidan. Detta talar för att bostadsmarknaden kommer att få sig en ny törn kommande månader. Vår tidigare prognos om en nedgång runt 20 procent från toppen är fortsatt intakt. Det skulle innebära en nedgång om ytterligare 8 procentenheter härifrån. En stabilisering på bostadsmarknaden tror vi inte kommer att synas förrän under sommaren när Riksbanken förhoppningsvis nått slutet av höjningscykeln.

Michael Grahn

-Stockholms bostadsrättspriser låg i princip stilla i säsongsrensade termer i februari efter en marginell uppgång i januari. Vi ser ingen anledning att tro att detta signalerar att prisnedgången bottnat ur, snarare tvärtom. Oväntad hög inflation har fått Riksbanken att avisera ännu större räntehöjningar än tidigare samtidigt som man stramar åt än mer genom andra åtgärder. Den realekonomiska utvecklingen fortsätter därtill att försämras med tydliga risker för arbetsmarknaden, säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank Sverige.*Danske Banks Boprisindikator baseras på uppgifter om avslutade bostadsaffärer från bostadssajten Hemnet.