Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Eldupphör i handelskriget, och allt mer fokus på Fed

Helgens G20-möte bjöd på goda nyheter då USA och Kina kom överens om eldupphör i handelskriget. Det betyder inte att handelskonflikten är över, men det var åtminstone ett fall framåt och börserna lyfter på måndagen. Den här veckan väntar jobbsiffror från USA och omröstning om Brexit. Allt mer fokus läggs också på vad Fed säger och gör.

Eldupphör är bra, men inte samma sak som att sluta fred
Förhoppningarna om ett konstruktivt möte mellan Xi och Trump i helgen infriades, och nyheten om att USA avstår från att höja handelstullarna från 10 till 25 procent togs emot med lättnad när världens börser öppnade på måndagen. Handelskriget har framför allt slagit mot tillväxtmarknaderna i år, men under hösten har även amerikanska aktier känt av effekten av tullarna och den fallande riskaptiten på marknaden. Ett eldupphör tar bort en del av osäkerheten i närtid, vilket är positivt för både USA och Kina. Eftersom kinesiska aktier har tagit mest stryk, är dock uppsidan störst där. Vi rekommenderar för närvarande en övervikt i Asien.

Att Donald Trump snabbt kan byta fot vet vi sedan tidigare, och han har redan dragit sig ur ett preliminärt handelsavtal med Kina. Den nya överenskommelsen säger att USA avvaktar med att höja tullarna, medan Kina har lovat att köpa en betydande mängd jordbruksprodukter, energi och industrivaror av USA. Avtalet löper under 90 dagar, vilket betyder att ett slutligt avtal egentligen bara skjutits framåt i tiden. Hur diskussionerna förlöper härifrån kommer att vara viktigt för de finansiella marknaderna, och vi bedömer att risken är hög att det fortsätter att bidra till högre volatilitet.

Brexit-omröstningen är ytterligare en risk i närtid
Det brittiska parlamentet röstar om Mays Brexit-avtal den 11 december. Vi väntar oss att avtalet kommer att bli godkänt, vilket i så fall tar bort ytterligare en risk för europeiska aktier. Skulle mot förmodan avtalet röstas ner, kommer det innebära fortsatt press på aktier och på det brittiska pundet.

Ökat fokus på Fed
Förra veckan höll Feds ordförande Jerome Powell ett tal som uppfattades som mer duvaktigt än väntat. Han pekade på att tillväxttakten i den amerikanska ekonomin minskar och sa att styrräntan närmar sig en neutral nivå, vilket marknaden tolkade som att Fed kan sakta ner på räntehöjningstakten framöver. Protokollet från det senaste räntemötet bekräftade bilden. För aktiemarknaden var det goda nyheter, då färre räntehöjningar är positivt såväl för tillväxten i USA, som för tillväxtregionerna som har tyngs av stigande amerikanska räntor och starkare dollar i år. Nu på onsdag väntas ett nytt tal av Powell, och räkna med att marknaden kommer att syna varje ord och uttryck i jakten på ledtrådar om hur många räntehöjningar det blir nästa år.

Blickar vi framåt kommer sannolikt amerikansk ekonomisk data att bli central för marknaden, eftersom eventuella styrkor eller svagheter kan bli avgörande för hur Fed agerar. Fredagens amerikanska sysselsättning- och lönestatistik blir exempelvis intressant. Amerikanska ISM som publiceras idag på måndagseftermiddagen är en annan viktig hållpunkt. I Europa står PMI också högt på agendan eftersom sentimentet har försvagats under året, och frågan är om en stabilisering kan ligga i korten. Även BNP-siffrorna för euroområdet blir intressanta, och där väntar vi oss en tillväxt på 1,7 procent i tredje kvartalet. De olika komponenterna i BNP-siffran kan dock bli viktigare än totalen, eftersom de kan ge en ledtråd om var sentimentet är som svagast.