Skog

Grönt guld för svenska skogsbolag

Aktiekursen för de stora svenska skogsbolagen (Holmen, SCA och BillerudKorsnäs) har under hela Corona-pandemin stått sig starka i förhållande till den berg-och dalbana på börsen som flera svenska exportföretag genomgått.

– I samband med att den svenska kronan stärkts i förhållande till dollarn de senaste månaderna står det klart att värderingen av skogsbolagen inte bara handlar om intjäning. En kronförstärkning på tio procent kan påverka rörelseresultatet med så mycket som 30 procent och skogsbolagen har tidigare varit extra exponerade mot detta, säger Oskar Lindström, Danske Banks aktieanalytiker som specialbevakar de svenska skogsbolagen.

Skogsbolagen exponering mot valutasvängningar har varit extra stor eftersom produktionen sker i Sverige och all handel är internationell och sker i amerikanska dollar eller euro. Men under 2019 skedde en förändring av hur aktieanalytikerna värderade skogsbolagen.

– Industridelen hos skogsbolagen, exempelvis massaproduktionen, är en relativt liten del av verksamheten. Så vår bedömning av företagens värde görs inte längre enbart på hur försäljningen av företagets produkter har gått det senaste kvartalet. Man kan tala om ett skifte där värderingen istället baseras på värdet av den skog man har och storleken på företagets skogsareal. Det ger en mer långsiktig och stabil värdering, säger Oskar Lindström.

En annan aspekt på skogsbolagens framgångar på börsen under 2020 är de låga räntorna.

– När det är så här låga räntor letar investerare efter realtillgångar. Till skillnad från andra industribolag så står skogen och växer till sig och blir mer värdefull för varje dag som går.

Läs mer om Danske Bank Skog och Lantbruk