Marknadsnytt från Danske Bank 5 dec

Under gårdagens handel gick europeiska kreditindex ihop samtidigt som de europeiska 10-årsräntorna var i en stigande trend. Tysklands 10-årsränta steg med ca 3bps och Frankrikes med ca 4bps. Även den amerikanska 10-årsräntan steg efter helgens besked om att senaten godkänt republikanernas förslag till skattereform. Enligt en opinionsundersökning inför regionalvalet i Spanien den 21 december ser de partier som förespråkar ett självständigt Katalonien inte ut att gå en egen majoritet. Samtidigt ska belgiska domare skjutit upp ett beslut om en eventuell utvisning av den f.d. katalanske ledaren Carles Puigdemont till Spanien till den 14 december så de fortsätter att analysera situationen. Storbritanniens Brexit-förhandlingar utvecklades med viss dramatik igår, då det först annonserades att Irland och Storbritannien kommit överens i sina förhandlingar vad gäller gränsen mellan Irland och Nordirland inför Brexit. Detta är viktigt då EU har tidigare indikerat att man inte kommer att gå med på någon överenskommelse med Storbritannien som inte stöds av Irland. Senare under dagen stoppades dock överenskommelsen av det Nordirländska DUP. Theresa May ska nu hålla ytterligare förhandlingar med DUP. I

ntrum Justitia annonserade att bolaget ingått avtal om förvärv av det italienska företaget CAF, det tredje största företaget för kredithanteringstjänster för osäkra fordringar i Italien, och en stor diversifierad skuldportfölj som CAF hanterar för EUR200m. Säljaren av CAF och skuldportföljen är bolag inom Lone Star Funds, ett globalt private equity-företag.

Danska TDC meddelade att bolaget kommer att minska sina inbetalningar till TDC:s pensionsbolag från och med den 1 januari 2018. Enligt TDC beror detta på pensionsbolagets starka kapitalisering. För TDC kommer beslutet att medföra en positiv kassaflödespåverkan på DKK75m för 2018. Försäkringsbolaget Tryg annonserade en överenskommelse med

Alka Försäkring där Tryg kommer att förvärva Alka för totalt DKK8,2mdr, med en bolagsvärdering på DKK5,7mdr. Alka är det 8:e största försäkringsbolaget i Danmark med ca 380000 kunder och ägs för närvarande av olika fackförbund, Folksam och anställda. För att finansiera förvärvet kommer Tryg bl.a att göra en nyemission av aktier (DKK4mdr) och av Tier 1-kapital (DKK500m).
Nyheter från FX

Igår var första dagen då vi hade Trumps skattereform klubbad och klar att handla på. Dollarn gick starkare mot i princip hela G-10 kollektivet medans amerikanska räntor handlade sidledes strax under sina highs. Kanske är det så att räntemarknaden inte riktigt orkar ”ta det hela vägen” utan istället väljer att avvakta och tolka utfallet från reformen som har några varv till att snurra innan den kan anses vara en ”done deal”. Börserna verkar däremot vara på det klara de potentiella skattesänkningarna är någonting bra här och nu även om det kan vara värt att lägga litet tankemöda på den ”sektorrotation” vi ser med ”tech” som säljs av till förmån för ”industrials” och ”financials” där de två senare enligt uppgift kommer att gynnas mera av reformen än techbolagen.

Tidigt i morse fick vi leverans av räntebesked från RBA som lämnade sin cash-ränta oförändrad på 1.50%. Budskapet är som tidigare att låga stabila räntor gynnar ekonomin och är helt konsistent med varaktigt hållbar tillväxt och inflation på målet. Aussin högre delvis boostad av en stark oktober Retail Sales som trillade in tidigare under natten och landade på +0.5%. Dagen bjuder på en buffé av viktiga events och data med PMI-data ut från Sverige, europazonen och UK samt handelsbalans, PMI och ISM inköpschefsindex ut från USA. Från Norge får vi leverans av ”Regionalt nettverk” vilket ju som bekant är Norges Banks viktigaste indikator på hur norska ekonomin utvecklas. Vi tror på ett utfall på 1.1 i index vilket är att betrakta som neutralt utifrån hur banken la sin BNP-prognos på +0.6% q/q i september för resten av 2017.