Marknadsuppdatering från Danske Bank 9 januari

2018 ringde vi in med en snökanon och kung Bore på besök på den amerikanska östkusten samtidigt som börserna tar nya highs. Räntorna fortsätter sin press uppåt men utan att ge något egentligt stöd till dollarn då marknaden uppenbarligen inte gillar den spretiga synen FEDs ledamöter har på inflationen. Så som man verkar resonera är att FED har ett dualt mål och om inflationskomponenten inte riktigt finns där så riskerar de att göra ett ”policymisstag” och kanske höja för mycket att jämföra med hur marknaden verkar gilla tillväxtspåret i Europa i kombination med just låga inflationsutfall då ju ECB som bekant endast har ett inflationsmål.

Fredagens payrollsiffror var visserligen en liten mini-besvikelse fast statistiken i grunden var ganska så solid och därför inte borde ändra FOMCs syn på ekonomin som helhet, arbetsmarknaden eller synen på framtida löner och priser. Med det sagt kan man nog också anta att de kommer att stå fast vid sina dot-plots och tre höjningar i år.

Kikar vi på FED funds futures så implicerar de en ca 75% sannolikhet för en räntehöjning i marsmötet (20-21 mars). Även om man kan ifrågasätta sannolikheten som kanske litet för hög (avsaknad av löneökningar som bekant) så ligger det ju också ett maj-möte i kalendern (1-2 maj) med en 50-50 chans till 25 bp hike vilket kanske känns lite bättre prissatt. Data är key som så många gånger tidigare och där det intressanta blir att se hur de trillar in och svarar på Trumps skattesäkningar i kombination med skenande börsvinster.
Andra uppdateringar

Heimstaden annonserade igår att bolaget tecknat avtal om att förvärva 382 radhus i Klockaretorp i Norrköping. Köpeskillingen uppgår till SEK371m med tillträde planerat till den 28 februari. Säljande är det kommunala bolaget Hyresbostäder som avyttrar för att lösgöra resurser för att kunna dana om bland annat Klockaretorpet Centrum och eventuellt uppföra nya bostäder.

I mellandagarna meddelade Cevian Capital att man avyttrat sitt innehav i Volvo till kinesiska Geely. Affären omfattar aktier motsvarande 8,2% av aktiekapitalet och 15,6% av rösterna i Volvo, vilket således innebär att Geely blir bolagets största ägare sett till aktiekapital. Röstmässigt är Industrivärden fortsatt den största ägaren i Volvo med sina närmare 22% av rösterna. I en intervju med Sveriges Radio dementerade Fredrik Lundberg att Industrivärden skulle ha för avsikt att sälja sitt innehav i Volvo till Geely, samtidigt som han poängterade ett långsiktigt perspektiv för investmentbolagets Volvo-innehav. I samband med att transaktionen annonserades kommunicerade Geely att man kommer att stödja Volvos styrelse och ledning i genomförandet av den nuvarande strategin.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt har Oslo Tingsrätt meddelat att en dom i målet mot Hexagons vd Ola Rollén, avseende misstänkt insiderhandel i det norska biometribolaget Next, väntas nu på onsdag cirka klockan 18.30.

BillerudKorsnäs meddelade under gårdagen att bolaget till följd av en ovanligt våt och mild vinter lider av massavedsbrist. Den milda vintern som lett till problematik kring användandet av skogsmaskiner i vissa områden förväntas tynga det första kvartalets resultat med cirka SEK80-100m, givet nuvarande bedömning.

Det danska vindkraftsbolaget Vestas höjde igår sin helårsprognos för 2017 avseende fritt kassaflöde från EUR450-900m till EUR1.150-1.250m. Revideringen uppges ske mot bakgrund av en stark orderingång.

På den svenska primärmarknaden emitterade Willhem igår en fyraårig FRN om SEK250m