Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Ökad smittspridning förblir ett orosmoln

Risken för en andra våg av coronavirus har ökat i flera amerikanska delstater, och i Tyskland har man ökat insatserna för att stoppa lokala utbrott. Kraftigt stigande inköpschefsindex räckte inte för att lyfta marknaden till plus förra veckan.

Marknaden utvärderar risken för en andra virusvåg
Globala aktier stängde på minus förra veckan trots den positiva utvecklingen för inköpschefsindex och tyska Ifo-index, som pekar på att återhämtningen är på rätt väg. Marknaden fokuserade istället på risken för en andra våg av smittspridning till följd av att antalet fall ökar i amerikanska delstater som Arizona, Florida och Texas, samt i Tyskland. En anledning till att fler coronafall registreras är förstås ökad testning, men det faktum att fler också läggs in på sjukhus pekar på att smittspridningen faktiskt ökar. Veckorna som kommer blir just smittspridning en av de viktigaste faktorerna att hålla koll på. Lyckas de länder som just nu ser störst spridning få kontroll över viruset, och vilka åtgärder krävs för att stoppa det? Nya nedstängningar skulle vara negativt för marknaden eftersom det riskerar att skada återhämtningen i ekonomin.

På den geopolitiska fronten överväger USA att införa tullar värda 3,1 miljarder dollar på varor från Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien. Enligt ett utslag från WHO i oktober har de fyra länderna gett Airbus orättvisa subventioner vilket varit negativt för Boeing, och det ger USA rätt att införa egna tullar på totalt 7,5 miljarder dollar. Om USA gör verklighet av hotet är det negativt för europeiska bolag och riskerar att tynga tillväxten i regionen ytterligare. Samtidigt tickar klockan för Brexit och nya förhandlingar ska hållas redan denna vecka. Boris Johnson har sagt att en ytterligare förlängning av övergångsperioden är utesluten, men det finns förstås en chans att landet ändå kommer att be om en förlängning i sista sekunden. Blir det ingen förläning ökar risken för en hård Brexit. Den höga politiska risken i Europa som riskera att hämma tillväxt och investeringar framöver är en anledning till att vi behåller en undervikt i regionen. Vi behåller samtidigt en övervikt i USA inför sommaren.

Riksbanksbesked och amerikansk jobbstatistik på agendan
Den här veckan får vi en rad intressant ekonomisk statistik som kinesisk PMI, den amerikanska arbetsmarknadsrapporten samt europeiska arbetslöshetssiffror. När det gäller den Europa återstår det att se om de stora finanspolitiska stödpaketen har lyckats hindra arbetslösheten från att öka kraftigt. För amerikansk del var jobbrapporten för maj en rejäl börspositiv överraskning eftersom arbetslösheten sjönk istället för att som väntat öka kraftigt. Den här gången väntas arbetslösheten sjunka med ytterligare en procentenhet, men osäkerheten är hög inför fredagens siffra. Incitamentet för arbetslösa amerikaner att söka ett nytt jobb bör dock öka eftersom det inte är säkert att den generösa arbetslöshetsersättningen förlängs.

På onsdag släpper Riksbanken ett nytt räntebesked som väntas bli rätt odramatiskt. Varken vi eller marknaden förväntar sig någon ränteändring. Inte heller några nya stödköp eller andra åtgärder bör vara aktuella eftersom oron på marknaden lugnat ner sig. Däremot finns en chans att man presenterar en mer positiv konjunkturprognos eftersom både regeringen och KI reviderat upp sina estimat.

Härmed tar veckobrevet sommarlov. Vill du ha lite börskoll i hängmattan så rekommenderar jag att du lyssnar på vår senaste podd som finns här, där vi listar tre saker att hålla koll på under semestern.