Artificiell intelligens

Trade Finance först ut med Trade AI

Danske Bank är först ut med en lösning för att skapa en snabb och säker hantering av dokument vid en trade finance-affär, lösningen heter Trade AI.

Trade finance är en administrativt tung verksamhet eftersom det handlar om utrikeshandel där fysisk dokumentation är en central del av affären. Dokumentationen omfattar samtliga parter som på ett eller annat sätt är involverade i transaktionen, allt från slutkund till hamnen i mottagarlandet eller containernumret på ett fartyg. Alla dessa parter behöver kontrolleras av banken för att säkerställa att de exempelvis inte är på listan över sanktionerade aktörer.

– Det har varit en väldigt manuell process där vi på Trade finance har gått igenom dokumentationen sida för sida och kontrollerat de olika parterna ”för hand”. Vi har nu i samarbete med Conpend utvecklat ett system, som kallas för Trade AI (Trade Artificial intelligence) så att vi kan lösa det snabbt och säkert, säger Gustaf Thulin rådgivare på Trade finance.

Trade AI läser igenom våra dokument och lär sig hela tiden hur vår dokumentation ser ut, var i dokumenten den relevanta informationen finns och meddelar om något misstänkt dyker upp. I detta läge finns det ett särskilt team som gör en fördjupad analys.

– Trade AI kontrollerar mot International Chamber of Commerce (ICC) rules, Bankers Association for Finance and Trade (BAFT), anti-money laundering (AML) guidelines sanctions screening, inklusive Office for Foreign Assets Control (OFAC). Det är ett oerhört omfattande arbete och tack vare Trade AI har vi lyckats att effektivisera processen. Nu kan Trade finance-specialisterna och Compliance lägga mer fokus på affären och våra kunder istället, avslutar Gustav.