Trump beslutar om ståltullar och historiskt möte med Nordkoreas Kim Jong Un

Trump dominerar nyhetsflödet sedan vår stängning. Trump och Kim Jong Un är överens att träffas i vad som blir ett historiskt möte. Ingen sittande amerikansk president har tidigare lyckats med detta. Mötet planeras hållas i maj och enligt Vita Huset ska mötet handla om kärnvapennedrustning av Nordkorea. Tiden fram tills dess ska Nordkorea inte göra fler kärnvapentester. Trump meddelade även igår kväll att de nu inför tullar på stål (25%) och aluminium (10%). Undantag för Kanada och Mexico så länge NAFTA-förhandlingarna pågår (amerikanarna har störst andel importerat stål från Kanada). Tullarna börjar gälla om 15 dagar. EU hotar nu med att införa tullar på produkter som exempelvis apelsinjuice, jordnötssmör och bourbon. Samtidigt som Trumps tullbeslut så signerades frihandelsavtalet CPTPP, utan USA, av elva länder i Stilla havsregionen för att främja frihandel.

Börserna i Asien upp brett på minskad geopolitisk oro. USDJPY handlade risk-on upp från 106.35 till 106.945 high, men har fallit tillbaka något under morgonen i tandem med att börserna rekylerat tillbaka något. EURUSD som kom lägre efter ECB har testat 1.23 utan att orka bryta. Scandies handlar nära gårdagens lows kring 10.18 EURSEK och 9.65 EURNOK.

För dagen fokus på amerikansk arbetsmarknadsdata. Löneinflationen fortsatt i fokus som ju var upp 2.9%yy senast. Idag väntar vi oss en liten rekyl till 2.8%yy idag. Vi förväntar oss en oförändrad arbetslöshet på 4.1% samt parolls upp +200k. I Scandies är det norsk inflationsdata för februari. Vi tror kärninflation klättrar tillbaka upp till 1.4% idag efter senaste siffran såg 1.1%. För svensk del kommer villaprisstatistik samt hushållens konsumtion.