Efter ett urstarkt börsår kan det vara läge att rebalansera portföljen. Handelssamtalen fortsätter och nu på söndag höjs tullarna om ingen överenskommelse nås. Den här veckan bjuder dessutom på både tunga räntebesked och nyval i Storbritannien.
Starkt år för globala aktier – överväg att rebalansera!
2019 har varit ett starkt år för globala aktier. Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsens breda index stigit drygt 25 procent. Amerikanska S&P 500 har stigit 26 procent i lokal valuta, och europeiska STOXX 600 är upp knappt 21 procent. Räknar vi om avkastningen till svenska kronor är avkastningen på utländska aktier ännu högre tack vare kronans utförslöpa under året. Då har amerikanska aktier gett en avkastning på 35 procent och europeiska aktier har gett en avkastning på 25 procent. Man ska dock ha i bakhuvudet att börsen rasade hösten för ett år sedan och nådde botten i mellandagarna. Det gör så att säga att aktiemarknaden har lätta jämförelsetal mätt sedan årsskiftet.
Efter årets uppgång kan portföljen ha fått en högre aktieandel och därmed också en högre risk än önskvärt. Det är därför en god idé att se över fördelningen mellan aktier och obligationer, och vid behov rebalansera genom att sälja av en del aktier och öka i obligationer så att den långsiktiga strategiska allokeringen blir återställd.
USA står emot Trump-relaterad osäkerhet bäst
Börsen har stadigt klättrat uppåt sedan september på förhoppningar om ett kommande delhandelsavtal mellan USA och Kina. Nu på söndag väntar nästa tullhöjning, om ingen överenskommelse nås. Den senaste veckan har minst sagt bjudit på blandade handelsbesked. Trump har dels annonserat nya tullar på varor från andra länder, och dessutom både låtit påskina att det kan vara bättre att vänta med ett avtal med Kina till efter presidentvalet, och sagt att ett avtal är nära förestående. Vi bedömer att amerikanska aktier står emot den här typen av Trump-relaterad osäkerhet bäst, och behåller därför en övervikt i USA. Får vi ett avtal innan veckans slut kan det ge börslyft globalt.
När det gäller USA är makrostatistiken för närvarande något mixad. ISM-index förra veckan var återigen svagare än väntat, samtidigt som Markit PMI höll uppe väl. Fredagens amerikanska arbetsmarknadsstatistik var ett riktigt glädjebesked för börsen med 266 000 nyskapade jobb i november. Arbetslösheten föll ytterligare till 3,5 procent. Det var helt enkelt ett styrketecken för amerikanska konsumenter och även det ger stöd åt USA-börserna.
Val i Storbritannien
I Storbritannien hålls ett nyval den 12 december men vi bedömer att effekterna på marknaden blir små. Baserat på opinionsundersökningar kommer valet att ge Boris Johnson en majoritet, och därmed en möjlighet att driva igenom sitt Brexit-avtal senast den 31 januari. Valresultatet har dock överraskat förut och inget är ristat i sten.
Tunga räntebesked från Fed och ECB
På onsdag lämnar Fed årets sista räntebesked. Vi förväntar oss ingen förändring av penningpolitiken. Det mest intressanta blir den så kallade dot ploten, d v s Fed-ledmötenas individuella räntebanor, som skulle kunna luta mer åt att ytterligare en sänkning är att vänta till våren. På torsdag är det dags för ECB att bekänna färg, denna gång med Christine Lagarde vid rodret. Möjligheten finns att ECB aviserar att man avser att se över den penningpolitiska strategin, vilket på sikt kan leda till förändringar.
Den makrointresserade har också en spännande vecka framför sig. I Japan släpps både BNP-siffror och Tankan-index. Förra veckan annonserades även ett nytt finanspolitiskt stimulanspaket i Japan som var mer generöst än väntat. För europeisk del väntar ZEW-index samt industriproduktion, vilket kan ge insikt i om stabiliseringen i ekonomin fortsätter. I USA släpps inflationsdata och detaljhandelssiffror. I Kina väntar penningmarknadsstatistik som kan visa tecken på om nya stimulanser är på gång.