Utredning om finansiering av kärnkraft presenteras idag

Idag, 12 augusti, överlämnar regeringens särskilda utredare, Mats Dillén, sin utredning om finansiering och riskdelning vid investeringar i nya kärnkraftsreaktorer till finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Utredningen syftar till att identifiera och föreslå finansieringsmodeller som kan underlätta byggandet av nya kärnkraftverk i Sverige. Detta är särskilt viktigt i en tid då efterfrågan på hållbar och pålitlig energi ökar. På förhand har det kommit fram att Dillén och hans team granskat flera internationella finansieringsmodeller. Två modeller har stuckit ut som särskilt lovande: ”regulated asset base” (RAB) och ”contract for difference” (CfD).

Regulated Asset Base: Modellen RAB tillåter kärnkraftsoperatörer att få en stabil avkastning på investerade kapital genom reglerade tarriffer. Detta skapar en trygg ekonomisk miljö för investerare, eftersom de kan räkna med en förutsägbar avkastning över tid. Storbritannien använder denna modell för att finansiera nya kärnkraftsprojekt.

Contract for Difference: CfD är en annan modell som syftar till att minska finansiella risker för investerare genom att staten ingår ett avtal med kärnkraftsproducenterna. Avtalet garanterar en fast prisnivå för elen som produceras, vilket skyddar producenterna från prisfluktuationer på marknaden. Denna modell bidrar till att göra stora energiprojekt som kärnkraft mer genomförbara och ekonomiskt attraktiva.

Med dessa förslag hoppas regeringen kunna locka investeringar till nya kärnkraftsprojekt. Nästa steg involverar djupgående diskussioner med potentiella investerare och andra intressenter för att bedöma vilken modell som bäst passar den svenska marknaden.

Läs tidigare artiklar på Nextconomy om kärnkraft i Sverige

Länk till utredningen