Våra svar på era frågor

1. Går det låna för att köpa fritidshus i Italien?

Danske Bank i Sverige belånar inte fastigheter i andra länder än i Sverige.

2. Vilka skatter ska man betala när man äger fritidshus?

Du hittar uppgifter om fastighetsskatt mm på skatteverkets hemsida. Tryck här för att se vad som gäller

3. Vill köpa fritidshus med sambo. Men svårigheter börjar vid, separation/dödsfall. Vi vill skriva ’avtal’ med avsikt på vad som ska ske vid dessa situationer. Något ni anser att vi bör ta upp specifikt? Förutom att göra det enkla och gifta oss ?. Tack

Hej. Ja det här med sambo ställer alltid till det lite. Bra att ni har funderat på ett avtal sinsemellan. Då det är fråga av familjejuridiks art så hänvisar vi er varmt till vår samarbetspartner Avtal24.

4. Hej, funderar på att köpa en investeringslägenhet. Är det samma procedur som med fritidshus?

Om du med investeringslägenhet menar att köpa en lägenhet som du själv inte ska bo i utan hyra ut eller sälja vidare så belånar vi inte detta.

5. Hur kan man tänka kring låneutrymmet vid köp av fritidshus om fritidshuset ligger på arrenderad mark?

Hej och tack för din fråga. Vi belånar vanligtvis inte arrendetomt när det gäller fritidshus.

6. Undrar om jag kan köpa ett fritidshus och få beviljat bolån (ensam), även om jag har sambo? Eller har ni krav på att båda måste stå på bolånet?

Hej, tack för din fråga. Är det du som köper fastigheten kan du också stå på lånen själv. Förutsatt att din inkomst klarar att bära lånet själv. Är du däremot gift kan det vara andra regler som gäller.

7. Om man ska söka lån till fritidshus, hur bedöms det samlade låneutrymmet om man redan har bolån för permanent boende?

Hej och tack för din fråga. Vi räknar samman befintliga lån med det du önskar låna för fritidshus. Din inkomst måste således klara att bära lånen på båda fastigheterna.

8. Önskar köpa en koloni för 200,000 samt renovera den för ca 75,000. Frågan är hur mycket kontant behöver jag och hur mycket kan jag låna och till vilken ränta samt hur många år behöver jag amortera? Med vänlig hälsning, Michael

Vi belånar vanligtvis inte kolonilotter då dessa oftast står på en arrendetomt, sk ofri grund. Detta gäller normalt även andra fritidshus där tomten inte ägs utan arrenderas.

9. Mina föräldrar vill låta mig ärva deras sommarstuga. Jag har en bror som inte är intresserad av sommarstugan. Föräldrarna köpte stugan för ca 30 år sedan för 300 000 kr och den är idag värd ca 3 mkr. Hur löser vi detta på det bästa och mest rättvisa sätt?

Hej, kul att du får ärva stugan. Viktigt i denna fråga är ju hur din bror blir kompenserad istället? Detta kan lösas på olika sätt och är frågor som rör familjejuridik. Vårt förslag är att kontakta vår samarbetspartner Avtal24 i denna fråga.

10 . I samband med att man köper ett fritidshus finns ju ofta behovet av renoveringar eller andra inköp som behöver göras. Kan man även låna till det med fastigheten som säkerhet?

Hej Joakim Om även renoveringsbehovet ryms inom ditt låneutrymme kan du låna även till detta.

11. Hur stor kontantinsats kräver ni på fritidshus?

Hej Minst 15 % kontantinsats är det vi kräver. Om huset är i dåligt skick eller om läget är ”svårt” kräver vi ibland högre egen insats.

12. Kan man ta lån för att färdigställa ett fritidshus om det ej finns någon tidigare byggnad på tomten? Vad är i så fall räntan på ett sådant lån?

Hej och tack för din fråga. Att bygga ett fritidshus eller vanligt hus på en tomt man äger fungerar med hjälp att ett sk. Byggnadskreditiv. Boka gärna ett enskilt möte med oss så tittar vi på din specifika situation.

13. Jag vill byta bostad och jag har ingen krav på amortering just idag och jag undrar om man kan flytta sin bålån utan amortering ?

Hej Sara Lånen går oftast att flytta men kommer då att omfattas av nu gällande amorteringsregler.

14. Går det bra att låna på sin ordinarie bostad, för köp av fritidshus, om ni bedömer att utrymme finns?

Tack för din fråga Det går bra att låna på befintlig bostad om utrymmet finns. Vi ser dock gärna att den egna insatsen inte kommer från lånade pengar på befintligt boende.

15. Om jag lever på kapital, kan jag låna pengar då eller måste jag ha en förvärvsinkomst? Om jag kan låna så antar jag att ni räknar om kapital till fiktiv lön? Hur görs isåfall dessa beräkningar?

Hej Joakim 🙂 Vi är normalt rätt återhållsamma när gäller kapitalinkomster. Dock görs ibland undantag. Boka gärna ett personligt möte med oss så tittar vi på just din situation. Tryck här för att boka möte

Här kan du läsa alla frågor och svar