Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Vart är börsen på väg?

Tålamod kan vara precis vad som behövs

För de finansiella marknaderna var förra veckans räntebesked från Fed den centrala händelsen. För bara ett par månader sedan sa Fed-chefen Jerome Powell att höjningarna var inställda på autopilot, men nu är det istället ”tålamod” som är nyckelordet. Fed väljer att fokusera på att inflationen är låg, och pausar därför räntehöjningarna i väntan på mer information om hur USAs ekonomi och omvärlden utvecklas.

Givet den styrka som trots allt finns i den amerikanska konjunkturen tror vi fortfarande att Fed kommer att höja styrräntan ytterligare en gång i år, men det kan mycket väl dröja till hösten 2019. Prissättningen i marknaden indikerar att det inte blir några fler räntehöjningar. För tillfället bidrar detta till att lyfta börsen, pressa ner räntorna och försvaga dollarn.
Förra veckan fick vi non-farm payrolls i USA som visade att 304 000 nya jobb skapades förra månaden. Löneökningarna var 3,2 procent, något lägre än månaden innan och goda nyheter för Fed. Arbetslösheten steg till 4 procent till följd av att ännu fler amerikaner återvände till arbetsmarknaden, samt på grund av nedstängningen av den amerikanska statsapparaten. Detta var den hundrade månaden i rad som det skapades fler nya jobb i USA.

Inköpschefsindex målar samtidigt en relativt blek bild av tillväxten utanför USA, särskilt i Kina där PMI föll till 48,3 förra månaden. Även i Japan ser det dystert ut där utsikterna för industrin är de svagaste på 2,5 år, enligt statistik från Markit. Även i euroområdet fortsatte PMI att försvagas och föll från 51,4 i december till 50,5 i januari – den lägsta nivån sedan 2014.

Botten nära i Europa?

Den kommande veckan är inte lika fullspäckad med makrostatistik, istället är det dags för en ström av europeiska bolag att bekänna färg. Den förväntade vinsttillväxten för Europa har stadigt skruvats ner, och förväntningarna ligger nu på 3,6 procent. Framför allt beror det på politiska faktorer som handelskrig och Brexit som påverkar negativt. Vår bedömning är dock att mycket negativt är inprisat i aktiekurserna och att eventuella positiva överraskningar kommer att belönas.

På makrosidan återfinner vi definitiva siffror för tjänste-PMI i Europa. Även tysk industriproduktion och industriorder är värda att hålla ögonen på, särskilt i ljuset av den svaga tyska tillväxten. Vi förväntar oss inte att det kommer att se särskilt mycket ljusare ut för varken Tyskland eller Europa i närtid, men bedömer att vi kommer att få se en botten och starkare konjunkturstatistik under året. Tar vi dessutom ett par steg närmare en lösning på Brexit och handelskriget mellan USA och Kina, så kommer det utan tvekan att vara en positiv katalysator för europeiska aktier.

 

Fler artiklar av Maria Landeborn:
Rädslan för att Fed ska knäcka konjunkturen har minskat
Kvartalsrapporter och handelsdiskussioner blir veckans huvudnummer
Rapportsäsongen – industribolagen kan slå ur underläge