Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Paniksälja eller is i magen?

Börserna fortsatte falla förra veckan och ett globalt index sjönk totalt 8,8 procent. Amerikanska aktier föll drygt 9 procent och Stockholmsbörsen tappade 9,1 procent. Räntorna sjönk på bred front till följd av ökad oro för svagare konjunktur, samt att investerare sålde av aktier och placerade pengar i säkrare obligationer. Den här veckan har inletts med fortsatt branta nedgångar på börserna.

Veckans agenda

  • Svenska husprisindex för mars släpps på tisdag
  • Federal Reserve publicerar protokollet från det senaste räntebeskedet på onsdag, och amerikanska inflationssiffror släpps på torsdag
  • På fredag släpps Michiganindex som mäter konsumentsentimentet i USA

Nedgången på marknaden tilltog i slutet av förra veckan efter Donald Trumps presskonferens på ”Liberation day” där han presenterade betydligt mer omfattande tullar än förväntat. En global minimitull på 10 procent trädde i kraft redan den 5 april, och den 9 april ska individuella tullar på ett 60-tal länder införas, däribland 20 procent på varor från EU. Om inga förhandlingar bär frukt innan dess och tullarna träder i kraft på onsdag, så kommer estimaten för BNP-tillväxt och vinster att behöva justeras ner, inte bara i USA utan även globalt. Hur allvarlig situationen blir beror också på hur andra länder väljer att respondera. Kina valde den hårda linjen i fredags och lade på ytterligare 34 procent i tullar på alla amerikanska varor, men EU väntas välja en mer balanserad strategi.

Det faktum att konjunkturstatistiken än så länge är stabil spelar ingen roll för tillfället. Den typen av data är bakåtblickande och säger inget om hur ekonomin kommer att påverkas framöver av tullar och osäkerhet. Exempelvis var den amerikanska jobbrapporten för mars som släpptes i fredags väsentligt bättre än förväntat, men det hade ingen positiv effekt på sentimentet alls. Fed-chefen Jerome Powells tal senare på fredagseftermiddagen bidrog också till marknadsturbulensen eftersom han uttryckte oro både för hur tullarna kommer att påverka tillväxten, och för att de kan leda till högre inflation vilket kan begränsa hur mycket styrräntan potentiellt kan sänkas för att stötta ekonomin.

Trots paniken på marknaden och Trumps hårdnackade budskap om att man ”behöver ta sin medicin för att bli frisk” så är det svårt att tro att hans mål är att köra USAs ekonomi i botten. Ju mer marknaden rasar, desto större är risken att både hans republikanska partikollegor och väljare kommer att vända sig emot tullarna. I helgen har det också varit protester runt om i USA mot nedskärningar av offentliga jobb och den ökade inskränkningen av minoriteters rättigheter. Motståndet lär tillta om tullarna leder till högre kostnader för vanliga konsumenter, att det går sämre för företagen och att arbetslösheten stiger. Frågan är bara var smärtgränsen går för Donald Trump och hans närmaste krets.

Paniksälja eller ha is i magen?

Historiskt har börsen alltid hämtat sig från kriser, även djupa kriser såsom It-bubblan, Finanskrisen och pandemin, då Stockholmsbörsen föll med mer än 70, 60 respektive 35 procent från toppen. Världen kommer inte gå under den här gången heller, och som långsiktig investerare bör man försöka ha is i magen trots turbulensen.

Kortsiktigt sparande ska aldrig stå på börsen oavsett om den stiger eller faller, men långsiktigt sparande ska man försöka låta bli att röra, särskilt när kursrörelserna är stora. Risken finns att man kapitulerar och säljer när börsen redan har fallit kraftigt och därmed närmar sig botten, för att sedan stå kvar utanför när marknaden plötsligt vänder upp. De bästa börsdagarna kommer ofta direkt efter de allra sämsta, och missar man de bästa börsdagarna så förlorar man en betydande del av den avkastning man fått genom att bara låta pengarna stå kvar på börsen.

Man bör inte avbryta sitt månadssparande, utan ta fasta på att du faktiskt köper billigare och får fler fondandelar för pengarna när börsen har sjunkit. Förr eller senare vänder marknaden upp igen, och du kommer fortare tillbaka på plus om du vågat köpa även på vägen ner. Att bara våga investera när börsen står på topp och allt ser ljust ut är en betydligt sämre strategi än att våga ta risk även när det ser mörkt ut.

Tullarna överskuggar det mesta på agendan, men…

På fredag den här veckan startar rapportsäsongen i USA med resultat från flera av de amerikanska storbankerna, däribland JP Morgan, Wells Fargo och Morgan Stanley. Vad bankernas VD:ar säger om osäkerheten och framtidsutsikterna lär stå i fokus. Det här kvartalets resultat har sannolikt inte hunnit påverkas i någon större utsträckning, men det är oviktigt för tillfället. Enligt siffror från Factset har vinstestimaten för första kvartalet i USA justerats ner mer än vanligt som en konsekvens av tullar och skyhög osäkerhet.

På makroagendan står bland annat det penningpolitiska protokollet från Feds senaste möte som släpps på onsdag kväll, inflationssiffror från USA på torsdag samt amerikanskt konsumentsentiment på fredag. Siffrorna lär dock överskuggas av nyhetsflödet kring USAs tullar och andra länders respons. Om data kommer in stabilt lär det negligeras, medan svaga siffror kan tas som en bekräftelse på att osäkerheten redan börjat få effekt på ekonomin. Negativt tolkningsföreträde just nu, med andra ord.

I den bästa av världar börjar USA förhandla med omvärlden innan onsdag, så att vi kan undvika att de allra högsta tullarna träder i kraft.