Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Verkligheten kommer ikapp

Risken finns att fler vinstvarningar väntar
Under veckan som gick vinstvarnade Apple till följd av coronaviruset. Trots att den utbredda uppfattningen på marknaden är att fler bolag kommer att tvingas varna för negativa effekter, så har börsen förblivit ganska oberörd – åtminstone fram tills nu. Stockholmsbörsen föll på bred front under måndagen, men mest av allt sjönk de konjunkturkänsliga verkstadsbolagen som är exponerade mot den kinesiska marknaden både via produktion och via export. Det är dock värt att ha i bakhuvudet att många bolag gått starkt på börsen den senaste tiden särskilt inom de mer cykliska sektorerna, och en rekyl är egentligen inget konstigt.

I fredags släpptes preliminära PMI för Europa och USA. I USA föll index för tillverkningsindustrin tillbaka kraftigt, och risken finns att mer turbulens är att vänta i takt med att mer statistik släpps som visar på negativa konsekvenser för tillväxten. Snart börjar bolagen dessutom stänga böckerna för februari månad. De företag som ser negativa konsekvenser på resultatet då, bör börja flagga för det och risken finns att fler vinstvarningar ligger i korten. Räntemarknaden har hela tiden sänt en mer pessimistisk bild än aktiemarknaden. Sedan virusutbrottets början har räntorna fallit tillbaka, vilket signalerar en förväntan om svagare tillväxt framöver och möjliga nya stimulanser. Vårt huvudscenario är fortfarande att inbromsningen på kort sikt kan bli relativt kraftig, framför allt i Kina, men att återhämtningen också blir snabb när viruset väl är under kontroll. Spridningen till andra asiatiska länder såsom Japan, Sydkorea och Singapore, samt länder i Europa där Italien än så länge är värst drabbat, riskerar dock att göra att det tar längre tid att stoppa spridningen.

När det gäller penningpolitiken så kommunicerade de Fed-ledamöter som talade under förra veckan att den nuvarande räntenivån är lämplig, men att coronaviruset är en risk på nedsidan. Rent konkret innebär det att centralbanken ännu inte är redo att agera. På marknaden har en förväntan om fler räntesänkningar ändå börjat byggas upp. Risken finns förstås att förhoppningarna inte infrias, vilket skulle kunna leda till besvikelse och förnyad turbulens. Vad Riksbanken gör spelar betydligt mindre roll för alla aktiemarknader inklusive den svenska, men på räntemarknaden har oddsen för en kommande svensk räntesänkning också ökat efter förra veckans svaga inflationsstatistik, som kom in under både Riksbankens och marknadens prognoser.

Mot bakgrund av den nuvarande osäkerheten behåller vi en liten övervikt i aktier, som fortfarande bedöms ha högre potential än obligationer på tolv månaders sikt.

Sentimentindikatorer och investeringar på agendan
Virusutbrottet kommer av naturliga skäl att fortsätta stå i centrum för marknadsutvecklingen. Hur spridningen fortskrider blir viktigt att ha koll på. Vi får också ekonomisk statistik som är värd att bevaka. I Tyskland släpptes Ifo-index för februari under måndagen, vilket kom in bättre än väntat. För europeisk del väntas bland annat siffror över det ekonomiska sentimentet.

I USA släpps statistik över konsumentförtroende och privatkonsumtion. Då får vi se om sentimentet bland amerikanska konsumenter påverkats av viruset. Både för USA och för den globala ekonomin är det viktigt att konsumenterna inte tappar framtidstron, eftersom de är en viktig drivkraft för tillväxten. Under veckan släpps även statistik över order på varaktiga varor i USA (capex-order).

För svensk del släpps Konjunkturbarometern på torsdag.