Stefan Granlund
Head of Growth, Danske Bank Sverige

De tre intressantaste spaningarna från årets Slush event

Europas största startup-event för investerare och entreprenörer – Slush, gick av stapeln i slutet av November i Helsingfors. Självklart var Danske Bank på plats för att delta i spännande diskussioner och ta pulsen på start-up communityn.

Stefan Granlund, Head of Growth Danske Bank Sverige, ger sina tre intressantaste spaningar från årets Slush.

1. AI

Om jag ska summera 2023 års Slush-event med bara ett ord så skulle det vara AI. Alla pratade AI!  På scen, i paneler samt på ”golvet”. Ämnet är brett och hett och man kan prata om det i all oändlighet, men många diskussioner kretsade kring det regulatoriska. Hur ska man kunna främja innovation och ta del av allt det positiva som AI har att erbjuda samtidigt som man försäkrar sig om att man följer de föreslagna kraven och regelverken? Det föregick även många samtal om hur Europa ska kunna behålla talanger inom området då det satsas mycket friskare från USAs håll.

Ett annat intressant samtalsämne var de investeringar som görs inom AI nu. Det finns inget annat område som ens kommer i närheten. Eller vad sägs om de 113 miljoner dollar som AI scale-up företaget Mistrals lyckades samla ihop i sin senaste seed runda.  Och då ska vi komma ihåg att bolaget bara har funnits i drygt 6 månader!

Stefan Granlund

2. Positivare tongångar

Det har varit ganska dystra tongångar den senaste tiden med krympande investeringskapital, inflation och en hög räntenivå. Osäkra tider där det är svårt att beräkna framtida investeringskalkyler har påverkat alla branscher. Start-up communityn är inget undantag.

Men jag tycker mig kunna ana en ljusning i tunneln där man hörde försiktigt positiva tongångar i de konversationerna som pågick. Och om man jämför med 2020 så har investeringarna inom EU ökat med 18 % i år. Det är verkligen en bra utveckling.

Mycket pekar på att IPO:erna kommer att öka nästa år, vilket är bra eftersom det ingjuter förtroende och hopp för hela communityn och kan inspirera fler att ta steget till Börsen.  

3. Trendkänsligt

En sista spaning är att startup communityn är oerhört trendkänslig. Och med det menar jag att en stor del av investeringskollektivet satsar på samma häst. För att brygga tillbaka till punkt 1, detta år handlar allt om AI. För några år sedan var Foodtech och Beyond meat i fokus. I år hörde jag inte en enda konversation om det. Och det överensstämmer med de siffror som vi kunde se i vår senaste Nordic Impact Report. Nämligen att investeringarna inom Foodtech har tappat nästan 50 % i år jämför med föregående år.  

Dock kan det vara lite problematiskt att investerare springer på samma trender. Det leder till enorm stora svängningar i branschen och diversifiering är så gott som bortblåst. Det kan jag tycka är synd då vi behöver en bredd för att kunna skapa nästa stora unicorn.