Foodtech en framtidsbransch att räkna med

Sverige är ett ledande land inom impact-innovation, vilket inte minst visas av ett enormt intresse från det internationella investerarkollektivet. Med Oatlys framgångssaga och notering i USA kommer fler innovativa idéer att bolagiseras och kanske bli nästa Unicorn.

I Danske Banks rykande färska rapport State of Nordic Impact Startups har 339 miljoner euro investerats i 173 intressanta Foodtechbolag de senaste åren. Några av dessa bolag är redan välkända för den bredare målgruppen som exempelvis Karma, Toogoodtogo och Nicks.

Stefan Granlund, Head of Growth & Impact Danske Bank Sverige

– Under hösten arrangerade Danske Bank ett acceleratorprogram inriktat på Foodtech, med support av bland andra ICA, Coop och Lidl. Investmentbolaget Nicoya, vars fokus ligger på just Foodtechbolag, var också en del av programmet som både investeringspartner och mentor åt deltagande startups. Acceleratorn visade att det finns en enorm innovationskraft i Norden och jag är övertygad om att vi kommer få se en mängd tillväxtbolag inom detta segment, säger Stefan Grandlund, Head of Growth & Impact Danske Bank Sverige.

Varför är Foodtech så hett? Dels är hållbarhet en global trend som, trots att området redan är hett, fortsatt är på uppåtgående, vilket öppnar upp för nya produkter och tjänster. Dels har den starka hälsotrenden hållit i sig under flera år, med en köpstark kundgrupp som bas.

– Marknaden är långt ifrån mättad. Tvärtemot så ser jag att Oatlys framgångar kommer driva på att ännu fler vill satsa på sina innovativa idéer. Det är lite som sportstjärnor, går det bra för svenska friidrottare så blir fler intresserade av att satsa. Samma gäller för startups, fortsätter Stefan.

Foodtech är tillsammans med energi och gaming de områden där svenska impact techbolag tagit en stark position de senaste åren. Det gemensamma för dessa områden är att det finns en stark köpkraft och en global marknad. För att stötta svenska startups tillväxtresa har Danske Bank startat en Growth Academy som ska bidra till att fler startups tar steget mot internationell expansion.

Läs mer om Foodtech-acceleratorn.
Nordens största plattform för startups – The Hub.
+impact – plattformen för hållbara startups.