Från fysikforskare på CERN till global entreprenör inom fertilitet

Natural Cycles är världens första och enda fertilitetsapp som klassas som ett preventivmedel både i Europa och USA. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm men appen används över hela världen och grundarna, fysikforskarna Elina Berglund och Raoul Scherwitzl, bor utanför New York. I dag är de globala entreprenörer, men det var inget som fanns i planerna 2012.

– Jag hade aldrig tänkt att bli entreprenör och trodde att det redan fanns ett effektivt och hormonfritt preventivmedel utan biverkningar på marknaden. Det visade sig att det inte gjorde det så vi såg att vi kunde göra en insats, sa upp oss från våra forskartjänster och körde igång, berättar Elina Berglund, CEO och en av grundarna av Natural Cycles.

Elina arbetade på CERN-laboratoriet i Schweiz och var en del av det team som upptäckte Higgspartikeln, vilket ledde till Nobelpriset i fysik 2013. Raoul i sin tur jobbade på Universitet i Geneve och som fysikforskare valde de att hitta ett naturligt preventivmedel med hjälp av avancerad matematik och dataanalys.

Elina utvecklade en algoritm för att analysera hur kroppstemperaturen förändras under menstruationscykeln och se när en kvinna är som mest fertil. Till en början använde de bara algoritmen för egen del, men sedan föddes idéen att utveckla en fertilitetsapp så att alla kvinnor skulle kunna göra samma sak.

Denna fertilitetsapp släpptes i början av 2014 när de båda flyttat från Schweiz till Stockholm. Bolaget växte snabbt i Sverige och appen blev efter en tid också klassad som preventivmedel av Läkemedelsverket. Därefter följde lansering i Storbritannien och andra marknader – och sedan även i USA dit Elina och Raoul flyttade.

Redan från början var det viktigt för Elina och Raoul att förankra allt i relevant forskning och hittills har det publicerats sju kliniska studier baserade på data från Natural Cycles.

– Det tog litet tid att klura ut den amerikanska marknaden, men nu är vi på rätt spår. I augusti i år färdigställdes in en klinisk studie som visade att man kan använda Natural Cycles tillsammans med en hårdvara som mäter kontinuerligt på huden under natten i stället för att mäta temperaturen i munnen på morgonen. Vi kommer att fortsätta fokusera på att utveckla olika hårdvaror för att uppnå både bästa användarupplevelse och pris för våra konsumenter i framtiden, berättar Elina.

I dag har Natural Cycles 1,9 miljoner registrerade användare runt om i världen. Huvudkontoret med ett 40-tal medarbetare ligger i Stockholm och kontor i New York och Geneve.

Visionen är att fortsätta växa i Europa och USA och Elina ser tillbaka på sin resa som entreprenör.

– När vi drog igång 2012 var jag mer naiv och tyckte att allt som är gott och bra i världen ska vinna naturligt. Vi hade ju en bra produkt som kvinnor vill ha. I efterhand är jag glad att jag var just lite naiv. Man måste våga satsa och sedan ta eventuella kriser när de kommer.

Ett annat råd till blivande entreprenörer är att tänka efter innan man satsar. Är det här verkligen min passion? Vill jag satsa allt på den här idén? När man sedan landat i sitt beslut är det bara att köra.

Det finns många olika sätt att finansiera bolagets tillväxt och enligt Elina är det bra att vänta litet med att ta in externa investerare.

Natural Cycles började med att odla kontakter och få ingångar till bra investerare. I dag har bolaget totalt tagit in 38 miljoner dollar i kapital och i den fjärde investeringsrundan senast fick man in 30 miljoner dollar via EQT och tidigare VC-bolag.

– Man måste fråga sig vad man kan göra själv, annars kan den första rundan lätt bli dyr för ägarna. Vi hade fördelen att kunna programmera själva, men se dig omkring om det finns experter du kan samarbeta med så att idéerna blir mer konkreta och inte bara finns på en PowerPoint, säger Elina.

Vill du läsa fler artiklar om entreprenörskap och innovation? Klicka här!