Global fintechmarknad boostas av AI och ESG

Den globala Fintechmarknaden kommer enligt prognos att omsätta 174 miljarder USD under 2023. En stor del av tillväxten sker i Indien, Kina och Lithauen. Tillväxten drivs av ökad efterfrågan av tjänster inom AI och ESG. För att stärka Sveriges ledande roll på den globala fintechmarknaden krävs större satsningar på AI och ESG. Men också att staten ökar sitt fokus på att främja tillväxtbolag.

Svenska fintech borde utnyttja den enorma affärspotentialen

Stockholm är norra Europas finanscentrum. Det har skapat bra förutsättningar för att bygga en stark Fintechmarknad som kan hävda sig globalt. Klarna, Tink och i Zettle är några unicorns som har sina rötter i Sverige.

Sverige har alla förutsättningar att ta ett globalt ledarskap. Det finns ett starkt kunnande inom Fintech communityn men även på hållbarhetsområdet. Men man kan inte luta sig tillbaka. Det finns många globala utmanare. Den största tillväxten sker i Indien, Kina och USA. Även Lithauen har under de senaste åren tagit en starkare position, tack vare intressanta satsningar från regeringen och motsvarigheten till Finansinspektionen. Traditionellt är svenska startups inte så aktiva i öst. Men det finns en stor affärspotential som svenska fintech borde utvärdera.

-Danske Bank drev under flera år ett acceleratorprogram i Shanghai. Vår erfarenhet är att det krävs dörröppnare för att ta sig in på de asiatiska marknaderna. Det handlar om kultur, språk men också om att sättet att göra affärer skiljer sig från hur vi arbetar i Norden. Kina har sina utmaningar. Men Indien och USA är definitivt intressanta marknader att utforska, säger Stefan Granlund Head of Growth & Impact Danske Bank Sverige.

Frankrikes regeringen har ett uttalat mål att landet ska bli Europas ledande hub för Fintech. Där finns en del att lära. Det krävs ett starkt ekosystem av olika aktörer för att Sverige ska behålla en ledande position.

Svårare att få tillgång till riskkapital

Den vikande konjunkturen har drabbat startupsektorn. Det är primärt det utländska riskkapitalet som har minskat. Det gör att allt fler startups söker sig till bankfinansiering, som har ökat med över 30% jämfört med 2022. Bankerna kan inte ersätta satsningar från staten och riskkapitalbolag. Det behövs ett välfungerande ekosystem och en uttalad satsning från staten, liknande den vi ser i Frankrike. Framförallt behöver fler starta företag. Tidigare kriser har varit grogrund för några av våra mest framgångsrika ”unicorns”.

-Danske Bank har ett starkt fokus på den nordiska startup communityn. Inom affärsenheten Growth finns specialister som har den expertis man behöver när man går in på nya marknader och det är mycket man ska tänka på så det är bra att få råd och vägledning, avslutar Stefan.