Hyr din sömn

Om du är en användare av delningsekonomi har du kanske betalat för din semesterresa med de hyresintäkter du tjänat genom att hyra ut din parkeringsplats eller bil? Eller så bor du kanske i en stad som lockar turister och studenter som gör det möjligt för dig att hyra ut din bostad? Det här är några exempel på delningsekonomi, fenomenet revolutionerar traditionell handel på samma sätt som e-handeln gjorde med detaljhandeln.

Nästa vecka nylanseras marknadsplatsen Beleco där privatpersoner kan hyra sitt möblemang istället för att äga det. Från och med i höst kommer det även finnas möjlighet att hyra ut och sälja sina möbler via Belecos plattform vilket efterfrågats. Självklart ska man även kunna hyra och köpa möbler från andra privatpersoner.

– Beleco tar hand om alla de praktiska detaljerna och tillhandahåller ett granskningssystem där parterna kan kontrollera varandras trovärdighet vilket vi tycker är viktigt för att alla ska kunna känna sig trygga i att affären utförs på ett korrekt sätt säger Pontus Gustafsson, vice vd på Beleco.

Idén med Beleco föddes när en av grundarna, Marie Rudenstam skulle lämna tillbaka sin tjänstebil och stod inför valet att köpa eller en leasa en ny bil. Det fick henne att fundera över vad för slags produkter privatpersoner skulle kunna leasa utöver bilar. En tids undersökningar av makro-trender och några Google-sökningar senare förstod Marie att hon skulle kunna använda sin expertis inom inredning och design, men på ett hållbart sätt som främjar miljön.

Just medvetenheten kring hållbarhet är någonting som Pontus Gustafsson framhåller som viktigt.

– Våra konsumenter är medvetna. De är trendkänsliga och vill kunna möblera utan att påverka miljön negativt. Vi ser också stor efterfrågan hos studenter som har temporära behov.

– Något som var intressant när vi först lanserade var att vi inte trodde att sängar skulle vara efterfrågade alls, baserat på vad potentiella kunder hade sagt innan vi lanserade. Men när vi startade var det den mest efterfrågade produkten. Det är intressant att se skillnaden mellan vad användare säger och vad de faktiskt gör.

För att hitta rätt kompetens till bolaget har Beleco använt sig av Danske Banks plattform The Hub

– TheHub.se har varit en extremt betydande resurs för oss! Jag har lärt mig hur viktigt det är att hitta rätt team. Det är en riktigt utmaning för startups, där man i många fall inte kan betala marknadsmässig lön. Trots det har vi blivit överösta med duktiga personer som vill jobba hos oss och där har Danske Banks plattform givetvis spelat en stor roll, avslutar Pontus Gustafsson.