Köpa fritidshus – tänk på detta

Nu är sommaren här och intresset för att köpa ett eget sommarhus är vanligen stort under den här tiden på året. Är du i full gång med att leta efter ett fritidshus är bra att vara helt förberedd om det där perfekta huset skulle dyka upp. Det är bra att ha ett färdigt lånelöfte för att kunna börja buda direkt. Tänk dock på att många banker just nu höjer bolåneräntorna och att din bolåneränta sätts den dagen du tar lånet. Men andra ord så finns risken att räntan har hunnit höjas innan det är dags att skriva på lånehandlingarna.

Men innan du börjar buda på en sommarstuga – gå igenom dessa tips för att se till att du har hittat den rätta sommaridyllen för dig och din familj.

Börja med att göra en realistisk budget

Det är ju inte bara kostanden för huset du ska betala, du ska också betala pantbrev och lagfart. Få även med de löpande räkningarna så som vatten, värme, vägavgift, försäkring och sophämtning. Du ska ju inte bara ha råd att köpa huset, utan också ha råd att bo.

Är läget verkligen rätt?

Läget på huset kan du aldrig ändra på så fundera på vilket läge du egentligen är ute efter. Är det viktigt att huset är nära vatten eller är det ett torp i en skogsglänta du alltid drömt om? Tänk också på hur långt du kommer ha till sommarstugan. Det påverkar hur mycket du kommer att kunna vara i huset. Vill du kunna åka till stugan över helgerna är det viktigt att det inte är allt för långt.

Hur är husets skick?

Ett pittoreskt och charmigt gammalt torp med en lummig och vildvuxen trädgård kan självklart se fantastiskt ut. Det är lätt att se sig själv med en kaffekopp i en blommande trädgård. Men tänk efter en extra gång. Hur mycket vill du behöva renovera? Ett renoveringsobjekt kan såklart bli något fantastiskt men fundera på om du vill spendera dina lediga dagar med byta takpannor och laga golvplankor. Kanske räcker det för dig att behöva olja in altanen och utemöblerna. Vill du inte göra några större renoveringar själv – se till att du har en rimlig renoveringsbudget. Ta gärna dit en hantverkare och gå igenom vad som behöver göras så får du bättre koll på ungefär vad det skulle kosta att renovera.

Har fastigheten de nödvändiga byggloven?

Har huset du tittar på flera byggnader eller har huset byggts om? Huset du köper kanske har byggts till över tid. Då är det viktigt att kontrollera så de rätta byggloven finns. Har du själv planer på att bygga ut, tänk på att även fråga vad som gäller för det.

Sommarstuga eller året-runt-boende?

Ska fritidshuset bara fungera som en sommarbostad eller tänker du dig att det ska gå och använda året runt? Se över så att huset inte enbart har exempelvis sommarvatten. Det vill säga att vattnet stängs av under vinterhalvåret. Har huset en egen brunn är det också viktigt att kolla upp vattnets kvalitet.

Finns det bygg- och exploateringsplaner?

Det kan vara bra att kolla upp med kommunen om det finns bygg- och exploateringsplaner för det område du vill köpa hus i. Det kan bli en tråkig överraskning när din utsikt plötsligt skyms eller en trafikerad väg byggs nära ditt hus.

Besiktiga huset

När du köper en fastighet innebär det att du enligt lagen har undersökningsplikt. Det betyder att du måste se över hela huset för att hitta eventuella fel. Upptäcker du brister med huset när du redan har skrivit på papperna är det oftast försent, de fel du borde ha upptäckt innan kan du då inte få ersättning för. Ta hjälp av en oberoende besiktningsman, de går igenom hela huset och du får dokumentation på eventuella fel och brister innan köpet går igenom.